Yaşlıların bakımı bu kitaptan öğrenilecek

Yaşlıların bakımı bu kitaptan öğrenilecek -Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, yaşlıların bakımlarının daha iyi yapılması, onların güncel sağlık sorunlarının kolay anlaşılması ve çözümlenmesi için Yaşlılarda Güncel Sağlık Sorunla


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Mustafa Güngör - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi, yaşlıların bakımlarının daha iyi yapılması, onların güncel sağlık sorunlarının kolay anlaşılması ve çözümlenmesi için Yaşlılarda Güncel Sağlık Sorunları ve Bakımı adlı bir kitap çıkarttı.
     AKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi ve kitabı editörü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 bölümden oluşan kitap için huzurevine gidip yaşlılarla sohbet edip ve yaşlıları gözlemlediklerini belirterek, yaşlıların temel gereksinimlerinden, onların sağlıkla ilgili sorunlarına, yaşlılığın adli ve hukuki boyutu ile yaşlı istismarına kadar birçok konuyu bir kitapta topladıklarını kaydetti.
     AKÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü görevi sürdürürken, Yaşlı Bakım Bölümünde yaşlılarla ilgili tüm sağlık ve sosyal sorunları içeren bir kitabın eksikliğini hissettiğini ifade eden Prof. Dr. Altındiş, şöyle konuştu:
     Okuldaki öğrenciler, yaşlılarla ilgili sağlık sorunlarını ve bakım hizmetlerini öğreniyor. Öğrencilerimiz huzurevlerinde ya da bakımevlerinde yaşlılarla ilgili hizmetler sunuyor. Öğrencilere için yol gösterici bir kitabın olmadığını fark ettim. Bunun dışında yaşlılarda çok güncel bir takım sağlık sorunları da var. Eskiden bildiğimiz diyabet, hipertansiyon falan gibi hastalıklar dışında demans, alzheimer gibi sinir sistemini ilgilendiren ya da görme ilgili dejenerasyon sorunu ve fizik tedavi ile alakalı güncel bilgiler var. Konuları biraz daha da çeşitlendirip güncel konuları da gündeme getirerek yaşlanmanın fizyolojisinden biyolojisine kadar birçok konuyu bu kitapta ele aldık.
    
     -Kötü alışkanlıklar yaşlılığı hızlandırıyor-
    
     Prof. Dr. Altındiş, sigara, stres, alkol, uykusuzluk, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam gibi faktörlerin yaşlılığı hızlandırdığını bildirdi.
     Kitabın okuyucularının gereksinimlerini ve ilgi seviyelerini de dikkate almaya özen gösterdiklerini anlatan Prof. Dr. Altındiş, şöyle devam etti:
     Kitabın dili olabildiğince yalın. Kitabı, ortaöğretim sonrası sağlık hizmeti alan öğrencilere hitap edebilecek şekilde planladık. Aile hekimlerine de hitap edecek. Hızla yaşlanan toplumda yaşlılarımıza sağlık hizmetinin en temel verildiği ve verileceği yer aile hekimliği müessesesi olacak. Bunun dışında, yaşlı hizmeti sunan, yaşlı hizmetine gönül vermiş herkese yaşlılıktaki en güncel konuları derli toplu bir kitapta sunmaya çalıştık. Yaşlılık hizmetlerinin daha kaliteli ve bilinçli yapılmasına katkı sağlamak için kitap hazırladık. Bu kitap, yaşlılık konusundaki bilgi eksikliğini kapatmaya adaydır. Kitapta, yaşlıların temel gereksinimlerinden, görme, işitme, sinir ve hareket sistemi, beslenme, organizmayı ilgilendiren tüm ana konular var. Sadece değişimleri gözlemlemedik.
     Prof. Dr. Altındiş, kitapta, yaşlıların bakımını da anlattıklarına değinerek, Bir düşme veya yaralanma olduğunda nasıl bakımı gerçekleşmeli bilgileri de bulunuyor dedi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yaşlıların bakımı bu kitaptan öğrenilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER