Yavru caretta carettaların yaşam mücadelesi

Yavru caretta carettaların yaşam mücadelesi -Annelerinin kazdığı yuvalardan çıkan yavru carettalar, sıcak kumların arasından denize doğru ilk adımlarını atmaya başladı


ANTALYA (A.A) - Kumluca ilçesine bağlı Olimpos ile Kemer ilçesine bağlı Çıralı sahillerinde yuvalardaki yumurtalardan çıkan yavru caretta carettalar, zor bir yolculuğun ardından denize ulaşmaya başladılar.
     Kemere bağlı Ulupınar köyünde 16 yıl önce kurulan ve gönüllü olarak caretta carettaların korumalığını üstlenen Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) yetkilileri, koruma altında bulunan ve sürekli kontrol edilen caretta caretta yuvalarından, yavru caretta çıkışlarının başladığı bildirildiler.
     Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Çıralı ve Olimpos sahillerinde 107 adet caretta caretta yuvası bulunduğunu, bu yuvaların yaklaşık 40ından yavru çıkışının gerçekleştiğini söyledi.
     Çıralı ve Olimpos sahillerinin Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme Kooperatifi ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından koruma altında olan bir sahil olduğunu vurgulayan Kütle, bu yıl mevcut yuvalardan yaklaşık 5 bin civarında yavru carettanın çıkmasını beklediklerini ifade etti.
     Yöre insanı ve bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin biraz daha duyarlı olmaları halinde caretta carettaların sayısının artacağına inandığını ifade eden Kütle, insanlara duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydetti.
     Yavru caretta carettaların yuvadan çıkarak denize ulaşma anına tanıklık etmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı turist de sabahın erken saatlerinde kıyıya gelerek yavruların yuvadan çıkış anını izliyor. Bazıları da bu anı kaydederek ölümsüzleştiriyor.
     Bölgede tatil yapan Alman Beate Zimmermann, ilk kez tanıklık ettiği yavru caretta carettaların yuvadan çıkış anının çok güzel ve heyecan verici olduğunu söyledi.
     Olimpos ve Çıralı sahillerinin çok temiz ve güzel olduğunu ifade eden Zimmermann, caretta carettaların bölgenin hala doğal olduğunun en güzel göstergesi olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yavru caretta carettaların yaşam mücadelesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER