Yaz aylarında artan akrep ve yılan

Yaz aylarında artan akrep ve yılan sokmalarına dikkat -DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Alan: Son 2 ayda 70 yılan ve akrep sokması vakası hastanemize ulaştı -İlkel yöntemlere başvurulması kangrene neden olur (Fo


DİYARBAKIR (A.A) - Kene korkusunun yaygın olduğu yaz döneminde yılan, akrep, arı ve bazı böcek sokmalarının kene kadar tehlikeli olabildiği, çocuklarda ise ölüme varan sonuçlara yol açtığı bildirildi.
     Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, yaptığı yazılı açıklamada, yılan ve akrep sokmalarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, Son 2 ay içerisinde 70 yılan ısırması ve akrep sokması vakası hastanemize başvurdu dedi.
     Yılan sokmalarının daha çok yaz mevsiminde sıcakların arttığı dönemlerde görüldüğünü belirten Alan, şöyle dedi:
     Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan sokması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Yılan ısırmalarında tedaviye olay yerinde başlanmalı. Hasta 24-48 saat süre ile müşahede altında tutulmalıdır. Bunlarla birlikte ısıran canlı hakkındaki bilgiler gelecek sağlık ekibine aktarılmalı, hatta mümkünse fotoğrafı da çekilmeli, eğer etkisiz hale getirilmiş ise hekime gösterilmelidir.
     Yılan ve akrep sokması vakalarında hastanelerinde tedavi olan 70 vatandaşın sağlığına kavuştuğunu kaydeden Alan, şu ifadelere yer verdi:
     Akrep zehrinin insanı öldürücü özelliği vardır. Akrep, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda veriyor. Zehir santral (merkezi) sinir sistemine ve kalbe zararlı etki yapar. Bazen ölüme yol açabilir. Sokulan yerde ağrı, kızarıklık, yanma ve uyuşukluk olur. Bunun yanında vücutta bazı bulgular da ortaya çıkar, tükürük bezlerinin salgısı artar, baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdest kaçırma ve bazen de felçler görülür. Akrep sokması sonrasında telaşa kapılmadan alınacak bazı tedbirler çok önemlidir. İlk önce kişi uygun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmelidir. Akrep sokulan kişi yürütülmemeli, hareket ettirilmemelidir. Sokulan yerin yukarısı eşarp ya da mendille sıkılmalıdır. İlk bir kaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konulmalıdır. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur. Sokulan yere amonyak sürmek faydalı olur. Eğer solunum durması ya da zayıflaması olursa ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır.
    
     -İlkel yöntemlere başvurulması kangrene neden olur-
    
     Akrep sokması ve yılan ısırmasında bazı vatandaşların ilkel yöntemlere başvurduğuna dikkati çeken Alan, Isırılan veya sokulan yerin kanatılması, emilmesi ya da hastanın sıcak suya sokulması yanlış, bu tür durumlarda kangrene dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek işlemlerdir. Bu tür işlemlerden mutlaka kaçınmalıyız. Ne olursa olsun akrep sokması ve yılan ısırmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü tedavide başarılı sonuçlar alınmaktadır şeklinde konuştu.
    
     -Pikniğe gidenler kene ve arıya dikkat etsin-
    
     Yaz ayları ile birlikte özellikle hafta sonlarını piknik alanlarında geçirenleri yılan, akrep, arı ve bazı böcek sokmalarına karşı uyaran Alan, şunları kaydetti:
     Özellikle piknik alanlarına gidenler ile tarım ve hayvancılıkla uğraşanların mümkün olduğunca kapalı giysiler giymeleri ve eve dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.
     Arı sokması sonrasında kişilerin çamur ve yoğurt sürerek ilk müdahale yapmaları yanlıştır. Çamur sürülmesi bölgenin mikrop kapmasına neden olur. Onun yerine yemek sodası (karbonat) eritilerek su ile ıslatılmış bezin arının soktuğu yerin üzerine konulması faydalı olur. Eğer kişide solunum zayıflaması varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Yaz aylarında hastanelere bu tür şikayetlerle başvuranların sayısında ciddi artış oldu.
    
     Muhabir: Aziz Aslan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Yaz aylarında artan akrep ve yılan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER