Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü

Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü oldu -Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Özçelikin 2001 yılında tescil ettirip yeğeni Çağatayın ismini verdiği nohut türü, Ukrayna, Yunanistan, Roma


SAMSUN (A.A) - İlyas Gün - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelikin 2001 yılında tescil ettirip yeğeni Çağatayın ismini verdiği nohut türü, Ukrayna, Yunanistan, Romanya gibi ülkelere ihraç ediliyor.
     Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nohut bitkisinin, çiçeklenme döneminde yoğun yağıştan dolayı yapraklarında başlayan ve daha sonra tamamen bitkiyi öldüren antraknoz hastalığına yakalanabildiğini söyledi.
     Antraknoz hastalığına dayanıklı nohut tohumu üretmek için çalışmalara başladığını belirten Özçelik, 2001 yılında hastalığa dayanıklı materyali geliştirdik. Türkiyede sadece bir çeşit sarı renkte nohut vardı, beyaza en yakın açık renkte nohut türü üretimi yaptık. Geliştirdiğimiz nohut çeşidinin hastalığa karşı gücü var. Bu nohut türünü ürettikten sonra 2001 yılında tescil ettirdim. Nohut türüne de yeğenim Çağatayın adını verdim dedi.
     Geliştirdiği nohut çeşidinin akıllı tür olduğunu anlatan Özçelik, şöyle konuştu:
     Akıllı nohut, farklı iklim koşularına çok çabuk adapte olabiliyor. Nemli bölgelerde fazla dal ve çiçek vererek kendini geliştiriyor, kurak alanlar için de kuraklığa dayanıklı geni var. Tane iriliğini 44 grama kadar çıkartıyor. Türkiyede en iyi nohut çeşitlerinden biri. Bir başka özelliği de 9 milimetre elek değeri bulunması. Piyasada 7 milimetre elekli nohut 1,5 lira, 8 milimetre elek değerli nohut 1,8 liradan satılıyor. Çağatay nohudu ise 9 milimetre elek değeriyle 2,4 liradan satışa sunuluyor, çiftçiye kazandırıyor.
    
     -Yaklaşık 40 ton ihraç edildi-
    
     Ukrayna, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelere 2 yılda yaklaşık 40 ton Çağatay nohudu ihraç edildiğini bildiren Özçelik, şunları kaydetti:
     Rusya ve Azerbaycandan da talep var. Özellikle Karadeniz havzasındaki ülkeler Çağatay nohudunun tohumluğunu istiyor. Zaten Avrupa ülkelerinde çok az nohut üretimi yapılıyor. Bunu, gelişmekte olan ülkeler üretiyor ve en çok tüketicisi Hindistan ile Pakistanda. Avrupada üretimi yapılmasa bile iri taneli Çağatay nohudu piyasada yer buluyor. Ayrıca Arap ülkeleri humus yemeğinde bu nohut çeşidini kullanıyor. Yani Çağatay, Türkiyede ve çevre ülkelerimizde isim yaptı. Tohumları burada üretip bazı firmalar aracılığıyla ihraç ediyoruz.
     Dr. Özçelik, nohuda 9 yaşındayken ismini verdiği yeğeni Çağatayın İspanyada eğitimini sürdürdüğünü belirterek, Çağatayın isminin çevre ülkelere yayılmasını kızım Gamze çok kıskanıyor ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yeğeninin adını verdiği nohut, ihraç ürünü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER