Yeni yüzüyle 1 yıl geride kaldı

Yeni yüzüyle 1 yıl geride kaldı -Türkiyenin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, yeni yüzüyle bir yılını doldurdu -Yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende üzerinde uğur böceği, nazar boncuğu bulunan ve Yeni yüzün uğur getirsin


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde Türkiyenin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar, yeni yüzüyle bir yılını doldurdu.
     Acarın yeni yüzüyle bir yılını geride bırakması dolayısıyla üniversite yerleşkesi içindeki Akdeniz Restoranda tören düzenlendi. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe, törende yaptığı konuşmada, bir yıl önce gerçekleştirilen yüz nakli ile elde edilen başarının yıl boyunca dünya tarafından konuşulduğunu söyledi.
     Kurtcephe, 2012 yılının hem Uğur Acara hem de Akdeniz Üniversitesine uğur getirdiğini kaydederek, bir yıl içinde gerçekleştirilen başarılı operasyonların Akdeniz Üniversitesinin dünyada ve Türkiyedeki saygınlığını daha da artırdığına dikkati çekti.
     Başarılı çalışmalar neticesinde Japonyadan, Amerikadan, birçok ülkeden bilim insanlarının işbirliği için Akdeniz Üniversitesinin kapısını çaldığını dile getiren Kurtcephe, Bu süre zarfında bilim liginin süper ligi olgusu haline geldik dedi.
     Bir yılda Uğur Acarın da hayatının değiştiğini söyleyen Kurtcephe, Uğurun yılda iki defa doğum günü kutladığını, birincisinin kendi doğum günü, ikincisinin ise yeni yüzüne kavuştuğu gün olduğunu ifade etti.
    
     -5 yıl içinde sinirler daha da gelişecek-
    
     Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da Türkiyenin ilk yüz nakli operasyonunda bir yılı geride bıraktıklarını hatırlatarak, mutlu olduklarını söyledi.
     Yaklaşık 1,5 yıl önce ilk çift kol naklinin yıl dönümünü kutladıklarını anlatan Özkan, Bugün de Türkiyenin ilk yüz naklinin birinci yıl dönümü pastasını kesiyoruz, gururluyuz. Diğer hastalarımıza da sağlıklarına kavuşturursak mutlu olacağız diye konuştu.
     Nakil için ilk bir yılın çok önemli olduğuna değinen Özkan, bundan sonraki süreç için durumun daha rahat olduğuna işaret etti. Uğur Acarın yüz mimiklerinin 5 yıl içinde daha da oturacağını vurgulayan Özkan, Sinirler duyusal olarak yüzde 90-95 oranında çalışıyor. 5 yıl içinde bu sinirler daha da gelişecek dedi.
     Uğur Acarın sağlığı konusunda ciddi bir sorun yaşayacağını sanmadıklarını vurgulayan Özkan, hastanın kendisine çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Acarın yüzüne ikinci bir operasyon yaptıklarını, bir daha müdahale etmek istemediklerini dile getiren Özkan, Yüzündeki kaba hareketleri görüyorsunuz, ancak yüzdeki 22 kasın da yerine oturması gerekiyor. Bu da 2, 3 belki de 5 yılda gerçekleşir diye konuştu.
     Özkan, daha sonra yüz nakli olan Turan Çolakın sağlık durumunun da iyi olduğunu, en ufak sorun bile yaşamadıklarını bildirdi.
     Özkan, bağışlar olduğu sürece yüz nakillerinin yapılabileceğini kaydetti.
    
     -Herkesi organ bağışına katkı yapmaya davet etti-
    
     Türkiyenin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar da 1 yılda hayatının çok değiştiğini işaret etti. Ömer Özkan başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür eden Acar, tedavi sürecinin devam ettiğini kaydetti. Organ bağışının önemini vurgulayan ve herkesi organ bağışına katkıda bulunmaya davet eden Acar, Bir bağışla hayatım değişti, daha fazla topluma karıştım, daha önemli kişilerle buluştum. Hiç ummadığım bir anda nakil oldum, çok mutluyum. Benden daha mutlu birisi yoktur. Bugün biz, belki de yarın siz mutlu olabilirsiniz. Bu doğrultuda organ bağışına ilginin artması gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Bundan sonraki hayatı için herhangi bir plan yapmadığını dile getiren Acar, hayatı akışına bıraktığını söyledi. Evlilikle ilgili soruya ise Acar, bu yönde bir düşüncesinin olmadığını belirtti.
     Bir gazetecinin, Acara psikolojik tedavisi konusunda çalışma yapılıp yapılmadığı ile ilgili soru üzerine Rektör Kurtcephe, Acarın durumunun iyi olduğunu, hatta başka hastalara moral verdiğini anlattı.
     Rektör Kurtcephe, daha sonra Acara gri renkte takım elbise hediye etti. Toplantıya siyah takımla gelen Acar, Rektör Kurtcephenin hediye ettiği takım elbiseyi giyerek, toplantıyı sürdürdü.
     Konuşmaların ardından üzerinde uğur böceği, nazar boncuğu bulunan ve yeni yüzün uğur getirsin yazılı pasta kesildi.
     Uşakta intihar sonucu 21 Ocak 2012 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen 34 yaşındaki Ahmet Kayanın yüzü, Akdeniz Üniversitesinde Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Uğur Acara nakledilmişti.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yeni yüzüyle 1 yıl geride kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER