Yeşilay Haftası

Yeşilay Haftası -Gümüşhane Sağlık Müdürü Boşnak: Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan uyuşturucu maddelerin insan sağlığı, ekonomi, aile ve toplum huzuruna verdiği zararlar bugün rakamlara sığdırılamaz hale gelmiştir


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Sağlık Müdürü Emre Boşnak, sigara, alkoliçki ve her türlü bağımlılık yapan maddelerin insan sağlığı, ekonomi, aile ve toplum huzuruna verdiği zararların rakamlara sığdırılamaz duruma geldiğini belirtti.
     Boşnak, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiyede ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının, günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da çok ciddi tehdit unsuru oluşturduğunu ifade etti.
     Yeşilay Haftası boyunca, özellikle gençler olmak üzere vatandaşlara, alkollü içkilerin ve uyuşturucu maddelerin topluma, aileye ve bireylere verdiği zararların anlatıldığını, ülke genelinde toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını kaydeden Boşnak, şöyle devam etti:
     Bakanlığımız son yıllarda toplumdaki madde kullanımı oranlarının artması ve kullanımın çok küçük yaşlara düşmesi nedeniyle ciddi çalışmalar başlatmıştır. Tütün ürünlerinin kullanımının kapalı alanlarda yasaklanması, Tütün ve Alkol Piyasası Denetleme Kurumunun belirlediği oranda caydırıcı fiyatlar belirlenmesi, devlet hastaneleri bünyesinde sigara bırakma poliklinikleri açılması, bağımlılık yapıcı sigara, alkol ve uçucu maddelerin 18 yaş altına satışının yasaklanması ve bu maddeleri satan iş yerlerine denetimler getirilmiş olması kapsamlı çalışmaların başında gelmektedir. Ülkemiz bu konuda dünyaya örnek bir çalışma yürütmektedir.
     Madde bağımlısı bireylerin tedavilerinin Ankara, İstanbul, İzmir, Denizli, Elazığ, Samsun, Adana, Manisa ve Kayseride bulunan Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma Tedavi Merkezi (AMATEM), İstanbul ve Diyarbakırda bulunan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (ÇEMATEM), İstanbul, İzmir ve Diyarbakırdaki Uçucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (UMATEM) tarafından yapıldığını belirten Boşnak, yürütülen bu çalışmaların tek amacının, özellikle çocuk ve gençleri tertemiz, sağlıklı bir geleceğe hazırlayarak toplumun hayat kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.
     Sigara, alkollü içki ve her türlü bağımlılık yapan maddelerin insan sağlığı, ekonomi, aile ve toplum huzuruna verdiği zararların rakamlara sığdırılamaz duruma geldiğine dikkati çeken Boşnak, şunları kaydetti:
     Alışkanlıklarda ilk adım ve tadım son derece önemlidir. Kötü alışkanlıkların tecrübesi yoktur. Anne ve babalarımızın bu konuda önemli sorumlulukları vardır. Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup ilgilerini esirgememelidirler. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışılmalıdırlar. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Yeşilay Haftası vesilesi ile tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürdürmelerini temenni ediyorum.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER