YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış Mersinde: -(YÖK yasası) 40 yıldır kimsenin değiştiremediği bir metin değiştirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesinin ne olacağını biz de kestiremiyoruz -Türkiyede bilim adam


MERSİN (A.A) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, YÖK Yasa Tasarısı ile ilgili, 40 yıldır kimsenin değiştiremediği bir metin değiştirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesinin ne olacağını biz de kestiremiyoruz dedi.
     Çalış, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Uğur Oral Konferans Salonunda düzenlenen yeni YÖK Yasa Tasarısı Taslağı Değerlendirme Toplantısında, yüksek öğretimin yeniden yapılanmasına yönelik bir metnin hazırlandığını, bu metin üzerinden Yükseköğretimin temel yasası denilebilecek bir çalışmanın ortaya çıkmasını beklediklerini ifade etti.
     Söz konusu taslakta, başta öğretim üyeleri olmak üzere tüm paydaşların görüşlerine yer verileceğini belirten Çalış, şunları söyledi:
     Kolay bir süreç olmadığının farkındayız. Çünkü, bu ülkede 12 Eylül ihtilalinden sonra anayasa henüz yapılmadan, yapılan şeylerden birisi yükseköğretime çeki düzen vermekti. Yani her şeyden daha önemlisi bu yüksek öğretimi nasıl kurtarırız diye baktılar. Anayasa dahi hazırlanmadan yükseköğretim kurumunun oluşturulduğunu görüyoruz. Bundan önceki hikayeye baktığımızda benzer bir durum olduğunu, olağanüstü şartların çok da katılımcı olmayan, demokratik olmayan sürecin ürünü olan bir takım reformalar yapıldığını biliyoruz.
     Cumhuriyetin kurulmasından sonra reform niteliğinde 3 çalışmanın yapıldığını ifade eden Çalış, şöyle devam etti:
     Darülfünunun kapatılması, İstanbul Üniversitesinin kurulması ve Yüksek Ziraat Enstitüsünün Ankarada kurulması bu sürecin bir başlangıcıydı. Darülfünunun kapatılma nedeni çok manidardır. Rejime destek vermemek gibi bir gerekçeyle kapatılmıştı. 1946da tek partinin o dönemde arzu ettiği şeyleri, üniversite yoluyla toplumu dönüştürme isteğinde kaynaklanmış olduğunu söylemek istiyorum. Bunların her birisinin 1981deki düzenlemenin de, YÖKün kurulmasının da inanılmaz mağdur kitleler yarattığını hatırlatmak istiyorum. O dönemde üniversite hocaları bu yapılan düzenlemelerden en olumsuz şekilde etkilenen insanlardır. Bilim insanlarının olmadığı, ilmiye sınıfının el üstünde tutulmadığı bir toplumun nereye kadar gidebileceğini, nasıl gidebileceğini, nasıl bir gelecek perspektifine sahip olabileceğini bilemiyorum. Bu süreci başlattığımızda, Türkiyede bilim adamlarının kendi geleceklerinin nasıl olacağına karar verebilecek kudrette olduğuna inandık.
     Yapılacak düzenlemelerin hazırladıkları teklif üzerinden tartışılmasını istediklerini dile getiren Çalış, 40 yıldır kimsenin değiştiremediği bir metin, değiştirilmeye çalışılıyor. Dolayısıyla bu çalışmanın neticesinin ne olacağını biz de kestiremiyoruz. Ama sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmalara etkin bir şekilde katılmak zorundayız. Tarihsel bir görev yapacağınızdan bilincindeyiz. Aykırı fikirlerin ifade edilmesi, onların bu yasaya bir şekilde girmesi için buradayım diye konuştu.
    
     -Yumurtaeylem-
    
     MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydının da katıldığı çalıştayda, akademisyenler taslakla ilgili görüşlerini dile getirdi.
     Çalışın çalıştay açılışında konuşmasının bitmesine yakın salonun dışında bulunan bir grup öğrenci, içeri girmek istedi.
     İçeri girmelerine izin verilmeyen öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında öğrenciler salonun kapısına ve duvarlarına yumurta attı. Atılan yumurtalardan bazıları salonun dışında öğrencileri yatıştırmaya çalışan öğretim üyelerine ve güvenlik görevlilerine isabet etti.
     Bazı öğretim üyeleri, salon dışına gelerek öğrencileri yatıştırmaya çalıştı. Salona girmelerine izin verilmeyen öğrenciler, salon kapısı önünde oturma eylemi yaptı.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Çalış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER