Yörükler şenliğe hazırlanıyor

Yörükler şenliğe hazırlanıyor -Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından Yılanlı Yaylasında kültürlerini yansıtmak amacıyla 6. Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlenecek -Yörük Obaları Derneği Başkanı Akcan: -"Şenliğe Türkiyenin 3


MUĞLA (A.A) - At, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdüren Yörüklerin kültürleri, yerli ve yabancı araştırmacıların ilgisini çekiyor.
     Muğla Yörük Obaları tarafından Yılanlı Yaylasında, kültürlerini yansıtmak amacıyla Yörük Türkmen Kültür Şenliğinin 6ncısı 25-26 Mayısta düzenlenecek. Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yörük kültürünü en iyi şekilde yaşatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
     Amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş geleneği yaşatmak olduğunu vurgulayan Akcan, Yörük kültürünün doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültür olduğunu kaydetti.
     Yılanlı Yaylasında düzenlenecek Yörük Türkmen Kültür Şenliğinde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel değerleri canlandıracaklarını belirten Akcan, "Şenliğe Türkiyenin 38 farklı ilinde yaşayan Yörükler ile 8 ülkeden yaklaşık 35 bin kişinin katılmasını bekliyoruz" dedi.
     İki gün sürecek şenlikte bu yıl sportif etkinliklerin de olacağını anlatan Akcan, "Bu yılki etkinliğimizde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzle projeler geliştirdik. 25 Mayısta gençlerimize yönelik sportif etkinliklerimiz olacak. Türkmenlerin Orta Asyada başlattıkları ilk güreş olan Karakucak güreşleri yapılacak. Gösteri amaçlı güreşimizi 20 öğrencimizle başlatacağız. Halat çekme, boçya, tırtıl, yumurta taşıma, çuval yarışmaları yapılacak" diye konuştu.
     Akcan, şenliğin ikinci gününde ise Yörüklerin, gelin alma, kına merasimi, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, damat tıraşı etkinlikleriyle yaylanın farklı noktalarına Yörük çadırları kurarak çadırlarda bağlama eşliğinde türküler söyleneceğini dile getirdi.
     Akcan, şenliğe Suriyeli Türkmenler, Irak Türkmen Cephesi, Azerbaycan, Doğu Türkistan, Yunanistan ve Kırımdan misafirlerin de katılacağını ifade etti.
     Açıklamanın ardından Muğlada görev yapan gazetecilerin şenlikte daha rahat görev yapabilmeleri için hazırlanan "Basın" yazılı Yörük poşuları gazetecilere hediye edildi.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yörükler şenliğe hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER