Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan Vekili Davut Er: Irak, Türkiyenin zeytinyağı ihracatında dördüncü büyük pazar konumuna yükseldi


İZMİR (A.A) - Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkan Vekili Davut Er, ihracatta hedef pazar olarak belirledikleri Irakın, Türkiyenin zeytinyağı ihracatında dördüncü büyük pazar konumuna yükseldiğini bildirdi.
     Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ZZTK Irak Erbilde 26-29 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenecek Agrofood-Irak Fuarına katılarak Türkiyenin bu ülkeye ihracatını arttırmak için tanıtım yapacak.
     Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ZZTK Başkan Vekili Davut Er, Türkiyenin Iraka zeytin ve zeytinyağı ihracatının 2011-2012 sezonunda 27 milyon 320 bin dolara çıktığını belirtti.
     Türkiyenin bu ülkeye ihracatını artırmak için Agrofood-Irak Fuarının itici bir güç olabileceğine işaret eden Davut Er, açıklamada şu görüşlere yer verdi:
     Irak, Türkiyenin zeytinyağı ihracatında dördüncü büyük pazar konumuna yükseldi. Iraka zeytinyağı ihracatımızı çok daha yukarılara taşıyabilecek bir potansiyel var.
     2012-2013 ihracat sezonunda 455 bin ton sofralık zeytin ve 201 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Son yıllarda dikilen 80 milyon zeytin ağacıyla Türkiye 170 milyon zeytin ağacı varlığına ulaştı. Yeni dikilen fidanların ürün vermeye başlamasıyla Türkiyenin zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin daha da artacağına inanıyoruz.
     ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş ise Irakın, Türkiyenin hem zeytin, hem de zeytinyağı ihracatında önemli artış kaydettiği ülkeler arasında yer aldığını belirtti. Türkiyenin sofralık zeytin ihracatında Irakın son yıllarda gösterdiği gelişme ile en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olduğunu vurgulayan Gündeş, bu ülkeye sofralık zeytin ihracatının bir önceki sezona göre yüzde 22,4, değer bazında ise yüzde 28,7 oranında artış sağladığını ifade etti.
     Iraka çok yakın noktada, Gaziantep, Kilis, Nizip, Antakya, Mardin gibi yörelerde son yıllarda çok büyük alanlarda zeytin plantasyonları gerçekleştirildiğini dile getiren Kadri Gündeş, Irakın gelecekte en önemli pazarlardan biri olacağına inandıklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER