Zile, Beypazarı ve Safranbolu olma yolunda

Zile, Beypazarı ve Safranbolu olma yolunda -Belediye Başkanı Vidinel: Beypazarı ve Safranbolu gibi marka kent olmaya hazırız. 20 evimizin restorasyon çalışması tamamlandı. 97 evimizin projelerini hazırladık -Zilemizde aynı gün


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - Tarihi evleriyle ünlü Zile, yürütülen restorasyon çalışmalarıyla Karabükün Safranbolu ve Ankaranın Beypazarı ilçesi gibi turizm yöresi olma yolunda ilerliyor.
     Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zilenin tarih ve kültür kenti olduğunu söyledi. Zilede 5 bin yıllık tarihi bir günde görme imkanı olduğunu belirten Vidinel, Tarihle iç içe, sevgi ve kardeşlikle ortamı içerisinde yaşıyoruz dedi.
     Zilenin Roma, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini bünyesinde barındırdığını vurgulayan Vidinel, Zilemiz Roma döneminin güzel eserlerinin olduğu bir kent.Anadolunun Türkleşmesinin ardından Selçukluların güzel eserler bıraktığı bir şehir. Osmanlıların insanların ihtiyaçları için yaptığı ama halen kullanılır vaziyetteki eserlerine sahip bir yer. Zilemizde aynı gün Roma, Selçuklu medeniyeti ve Osmanlının izlerini görme şansına sahibiz diye konuştu.
    
     -Zile, 3 bin 600 geleneksel evi ile bir Osmanlı kenti-
    
     Romalıların Anadoludaki en güzel kalelerden birinin Zilede olduğunu ifade eden Vidinel, şunları kaydetti:
     Kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle restore ve müze çalışmaları devam ediyor. Zile, 3 bin 600 geleneksel evi ile bir Osmanlı kenti. Hem yerel imkanlarla hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle bu evlerin restorasyon çalışmalarına başladık. Halkımız da yaptıkları restorasyonla bu çalışmalara destek oluyor. Beypazarı ve Safranbolu gibi marka kent olmaya hazırız. 20 evimizin restorasyon çalışması tamamlandı. 97 evimizin projelerini hazırladık. Üçte birini kuruldan geçirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığına sunduk. 8 mahallemizde koruma amaçlı imar planımızı yaptırıyoruz.
    
     -Serçe sarayı-
    
     Tarihi kalenin ve evlerin yanı sıra Ziledeki hamam ve diğer eserlerin de görülmeye değer olduğunu söyledi. İlçedeki yeni hamamın giriş kapısının üzerinde bulunan ve serçe sarayı olarak adlandırılan kuş evinin de ecdadın hayvanlara verdiği önemin gözler önüne serilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Vidinel, son dönemlerde hayvan haklarıyla ilgili olarak birtakım yasaların çıkarıldığını belirterek, Bazı dernekler hayvan haklarıyla ilgili olarak faal bir çalışma içindeler. Yaklaşık 200 yıllık şehir hamamımızın girişinde insanların hayvan haklarına verdikleri önemin göstergesi olarak şu an serçe sarayı dediğimiz yapıt var. Burada kanatlı hayvanların barınmaları ve ihtiyaçlarını gidermeleri için güzel bir yer yapılmış dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Zile, Beypazarı ve Safranbolu olma yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER