Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı

Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Pertek: Ekonomik verim yaşını doldurmuş, yeterli düzeyde verim ve kalite alınamayan çay bahçelerinin yenilenmesi bir zorunluluktur


RİZE (A.A) - Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, ekonomik verim yaşını doldurmuş, yeterli düzeyde verim ve kalite alınamayan çay bahçelerinin yenilenmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.
     Pertek, yaptığı yazılı açıklamada, çayın Türkiyede toplumsal yaşamın bir parçası, yoksul ve zengin insanların ucuz içeceği olduğunu, dünyada ve Türkiyede sudan sonra en fazla tüketilen içecek olduğunu ifade etti.
     Doğu Karadeniz bölgesinde Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu sahil şeridinde yaklaşık 750 bin dekar alanda, 202 bin yaş çay üreticisinin çay tarımı yaptığını kaydeden Pertek, şöyle devam etti:
     Dünyada yılda 3 milyon ton kuru çay üretimi yapılırken ülkemizde ise yıllık 230 bin ton üretim gerçekleşmektedir. Hindistan, Sri Lanka, Çin gibi ülkeler çok ciddi ihracat rakamları gerçekleştirirken, Japonya ve Türkiyede üretilen çay özellikle kendi iç piyasasında tüketilmeye yöneliktir. Dünyada önemli bir çay üretim ve tüketim potansiyeline sahip olan ülkemiz üretim miktarı kadar tüketim gerçekleşmektedir.
     Bölge ekonomisi için önemli bir değere sahip olan çayın sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara ulaştırılması ve ekonomik değerlerinin korunması için çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Pertek, şunları kaydetti:
     Çay tarımının geliştirilmesi verim ve kalitenin yükseltilmesi gerekmektedir. Dünya çay piyasasında ve ülkemizde kalıcı bir şekilde üretim ve tüketim dengesini korumak ve sürdürebilir çay tarımını geliştirmek en önemli hedef olmalıdır. Kaliteli ve başarılı bir çay imalatının ilk şartı iyi üründür. Üründe var olmayan bir kaliteyi imalatla kazandırma imkanı yoktur. Bu amaçla önemli bir yer teşkil eden kuru çay üretimi için hammaddenin sağlandığı çay plantasyon alanlarının ıslahı önemlidir. Ekonomik verim yaşını doldurmuş, yeterli düzeyde verim ve kalite alınamayan çay bahçelerinin yenilenmesi bir zorunluluktur.
     Dünyada önemli çay üreten ülkelerde yenileme çalışmalarının 50-60 yıl önce başladığı ve halen devam ettiğini belirten Pertek, şöyle dedi:
     Ülkemiz çay sektörünün dünyada yapılan bu çalışmalara kayıtsız kalması ve bu çalışmaları bir an önce hayata geçirmemesi Türk çayının gelecekte yok olmasına ve bölge halkı için hayati bir öneme sahip olan çay sektörünün de kapanmasına neden olacaktır. Hammaddenin sağlandığı öz kaynaklara herhangi bir şekilde yatırım ve iyileştirme yapılmadan uzun vadeli bu sektörü ayakta tutmak mümkün değildir. Bir an önce çay tarımında mevcut sorunları çözmek için gerekli olan altyapı çalışmaları organize edilip başlatılmalıdır. Bu amaçla artık budamanın çay tarımında geleceğe yönelik güvence vermeyeceği kesindir. Geçici çözümlerden ziyade kalıcı, geleceğe güven verici çalışmaların bir an önce başlatılması ve artık on yıllık budama periyotu ile gerçekten verimden düşmüş çayların tespit edilerek rehabilite edilmesi sağlanmalıdır. Hem toprağının hem de bitki ıslahının birlikte yapılması ile gelecekte Türk çayının nesilden nesile güvenle aktarılacağı ve hak ettiği değeri bulacağına inanmaktayız.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER