Zonguldaktaki Fevkani Köprüsü ile ilgili rapor

Zonguldaktaki Fevkani Köprüsü ile ilgili rapor -İstanbul Aydın Üniversitesince hazırlanan raporda 56 yıl önce kent merkezinde inşa edilen köprünün mevcut haliyle kullanılmaya devam edilmesinin mümkün olmadığı, herhangi bir doğal afet o


ZONGULDAK (A.A) - İstanbul Aydın Üniversitesince (İAÜ) hazırlanan raporda 56 yıl önce kent merkezinde inşa edilen Fevkani Köprüsünün mevcut haliyle kullanılmaya devam edilmesinin mümkün olmadığı, herhangi bir doğal afet olmasa bile çökme tehlikesi bulunduğu bildirildi.
     İAÜ Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ve ekibince hazırlanan Zonguldak İli Risk Alanları raporunda 1957-1958de Acılık Deresi üzerinde kurulan 550 metre uzunluğundaki betonarme taşıyıcı sistemli Fevkani Köprüsü ile ilgili tespitlere yer verildi.
     Çalışmada 2005 yılında Zonguldak Belediyesince özel bir firmaya hazırlatılan rapor ile geçen yıl Zonguldak Mühendis ve Mimarlar Odasınca hazırlanan raporların göz önüne alındığı belirtilerek, köprünün artan hareketli yüklerin, doğal olayların ve bölgedeki hava koşullarının etkisinde kaldığı ifade edildi.
     Köprünün değişen deprem yönetmeliklerinde belirtilen dayanımları sağlamasının mümkün olmadığına işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:
     Geçen zaman özellikle demirlerde aşınma, korozyon meydana getirmiş ve demir taşıma kapasiteleri oldukça düşmüştür. Kullanılan beton geçen zaman, artan yükler altında ilk dayanım değerlerini kaybetmiştir. Bölgede bulunan ve üretimleri kimyasal katkı malzemelerine dayanan fabrikalardan çıkan araçların köprü üstünde bıraktığı kimyasal sıvılar, taşıma sistemini olumsuz şekilde etkilemektedir.
     Köprünün ana ve ara bağlantılarında kullanılan bütün somunlar, cıvatalar yıpranmış, aşınmış, oksitlenmiş ve deforme olmuştur. Köprü genelinde kullanılan çelik levhalar, parçalar zaman içinde gerçekleşen yorulma etkilerinin de altında deforme olmuştur. Köprü üstünde zamanla artan trafik yükü nedeniyle taşıyıcı sistemi oluşturan malzemelerde aşırı yıpranma meydana gelmiştir.
     Köprüye gerekli standart bakımların yapılmadığı iddia edilen raporda, Bu tespitler doğrultusunda köprünün mevcut haliyle kullanılmaya devam edilmesi mümkün değildir. Herhangi bir doğal afetin yaşanmaması durumunda bile köprünün çökme tehlikesi bulunmaktadır ifadesi kullanıldı.
    
     -Fevkani Köprüsü-
    
     Kent merkezindeki Acılık Deresi üzerinde 56 yıl önce inşa edildiği belirtilen köprünün taşıyıcılarında metal yorgunluğu tespit edilince Zonguldak Belediyesi, geçen yıl 30 Nisanda araç park edilmesini yasaklamıştı.
     Köprünün Çaydamar bağlantısı yıkılma riskine karşı trafiğe kapatılmış, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) uzmanlarınca hazırlanan raporda tonajı 3-3,5 tona kadar olan araçların hız yapmadan köprüden geçişine izin verilmiş, köprü 24 Eylül 2012de yeniden ulaşıma açılmıştı.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Zonguldaktaki Fevkani Köprüsü ile ilgili rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER