Yöresel ürünler Antalya'da vitrine çıktı


Anadolu illerinin yöresel ürünlerini ve kültürel mirasını Antalya'da bir araya getiren 6. YÖREX-Yöresel Ürünler Fuarı başladı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen fuar ANFAX EXPO Center'da açıldı. Fuarda 68 ilden 110 oda ve borsa ile 11 kalkınma ajansı ile 388 firma yöresel ürünlerini ve kültürel değerlerini 158 stantta sergiliyor. 11 Ekim tarihine kadar devam edecek YÖREX'i bu yıl 150 bin kişinin ziyaret etmesi hedefleniyor.

Fuarın açılışına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, YÖREX'in bir Türkiye projesi olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, ilki 40 ille düzenlenen fuara 81 ilin tamamının katılımının hedeflendiğini ifade etti. Dünya çapında 100 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşturan yöresel ürünlerin tescillenmesinin önemine değinen TOBB Başkanı, bu konuda görevli Türk Patent Enstitüsü'nü ağır kalmakla eleştirdi.

Enstitüye yapılan müracaatlarda çok beklendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Sistemin hızlı çalışması lazım." dedi.

TOBB'a bağlı oda ve borsaların yönetimlerinin de katıldığı açılış töreninde konuşan ATB Başkanı Ali Çandır da son 5-6 yıldır yöresel ürünlere talebin arttığını belirterek, "Bu talep, iki açıdan bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Bunlardan ilki halkımız geçmişine, damak tadına ve beğeni mayasına sahip çıkmaktadır. İkincisi ise bu talep sayesinde çok önemli bir yöresel üretim kapasitesini harekete geçmektedir." diye konuştu.

Ali Çandır, YÖREX'in doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine Türkiye'nin farklı renklerine ve zenginliklerine ev sahipliği yaptığına işaret etti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin de "YÖREX Türkiye'nin ayrılmaz bir bütün olduğunu gösteriyor. Buradaki kardeşlik ve birlik ruhu Türkiye'nin her sorununun çözümüdür." ifadesini kullandı.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Yardımcısı İbrahim Yaşar ise TPE'nin bugüne kadar 183 ürüne coğrafi işaret verdiğini, 291 ürünün başvurusunun devam ettiği bilgisini paylaştı. Yaşar, Türkiye'den ise Avrupa Komisyonu'na 5 ürün için başvuru yapıldığını dile getirerek, bunlardan tescile en yakının baklava olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi. 5 gün açık kalacak fuar ücretsiz olarak gezilebiliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Yöresel ürünler Antalya'da vitrine çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER