Yozgat'ta ayakkabı tamirci sayısı son 10 yılda 50'den 5'e düştü


Yozgat'ta unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan ayakkabı tamirci sayısı son 10 yılda 50'den 5'e düştü. Ayakkabı tamircileri çırak bulamamaktan yakınırken yorgancı, terzilik, gibi ayakkabı tamirciliği mesleğinin de bitmek üzere olduğunu söyledi.

İlde yaklaşık 30 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Mahmut Ekinci, son 10 yılda 50'ye yakın olan meslektaş sayısının 5'e kadar düştüğünü söyledi. Eskiden ayakkabı tamir işlerinin çok iyi olduğunu belirten Mahmut Ekinci, "Bundan 10-15 yıl öncesine kadar işlerimiz çok iyiydi. Sonraki yıllar ise her geçen yılı arar olduk. İşlerin düşmesinin pek çok nedenleri var. Bunlardan biri çakma Çin malı diye tabir edilen ucuz ayakkabıların piyasaya sürülmesi özellikle biz tamircilerin işlerini olumsuz etkiledi. Vatandaşlarımız biraz pahalı, kaliteli ayakkabı yerine ucuz ayakkabı tercih ediyor yırtıldığı zaman ise tamir yaptırmak yerine yine ucuz ayakkabı alıyor. Böyle olunca bizlerin işleri de düşüyor." dedi.

Ayakkabı tamirciliğinde kendilerinin son kuşak olduğunu vurgulayan Ekinci, "Biz bu meslekte son kuşak sayılırız. Çünkü bu mesleği yapanlara baktığınız zaman orta yaş üstü kişiler. Yetişterecek eleman bulamadıkları için biz son kişileriz. Ayakkabı tamir işi düştüğü için bende burada çanta, kemer işleri ile işimi biraz çeşitlendirdim. Yoksa başka türlü ayakta durmak çok zor. Yakın bir zamanda bizim bu mesleğimizde tarih olacak." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Yozgat'ta ayakkabı tamirci sayısı son 10 yılda 50'den... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER