Yüksek teknoloji ürünleri gecikti

Türk Silahlı Kuvvetleri, geciken savunma projelerinden şikayetçi.

Yüksek teknoloji ürünleri gecikti

Türk Silahlı Kuvvetleri, geciken savunma projelerinden şikayetçi. Komuta kademesi, istihbarat alanı ve savaş sahasında Mehmetçik’in elini güçlendirecek yüksek teknoloji ürünlerinin bir an önce hayata geçmesini istedi. Geciken projelerin  terörle mücadeleyi zorlaştırdığına vurgu yapıldı.

3,6 MİLYON BEDELLİ PARASI

Geciken projeleri askeri kaynaklar Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla hükümete iletti. Savunma sanayiinde 2008-2012 arasında yaşanan hamlelerin yavaşladığı vurgulandı.

Askeri yetkililer, 203 bin 824 kişinin bedelli askerlik için ödediği 3 milyar 668 milyon 832 bin TL’lik kaynağın ordunun teknolojik ihtiyaçlarında kullanılması gerektiğini belirtti.

TSK'nın yüksek çözünürlüklü istihbarat ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu tam 3 yıl gecikti.

Sınırlardaki kaçakçılık, terör geçişlerini anlık bildirmesi beklenen keşif gözetleme uydusu Göktürk-1 için 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle 2013'te uzaya fırlatılmak üzere sözleşme imzalandı.

GÖKTÜRK HALA YERDE

Ancak yaklaşık 725 milyon TL’lik uydunun 2016'dan önce uzaya fırlatılması mümkün görünmüyor.

İsrail'in Heron'larına bağımlılığı bitirmesi için başlanan insansız hava aracı ANKA projesinde en az 3 yıllık gecikme yaşandı. 2010'da test uçuşlarına başlayan ANKA’nın 2012'de TSK'ya teslim edilmesi öngörüldü. Ancak sorunlar ve kazalar projeyi geciktirdi.

ANKA 3 YILDIR BEKLİYOR

Sivrihisar Hava Meydan Komutanlığı'nda iki ANKA bekletiliyor. Hava Kuvvetleri’nin 2016’da envantere katmak istediği daha gelişmiş ANKA-S’nin teslimatının da 1 yıl gecikeceği rapor edildi. İstihbarat toplama, keşif ve gözetleme yapacak ANKA’daki gecikme, sınırdan kaçak ve terörist geçişlerin kontrolünü zorlaştırıyor.

SINIRDAN GELECEK FÜZE RİSKİ

As­ke­rin ha­va sa­vun­ma­sı için ha­ya­ti gör­dü­ğü uzun men­zil­li fü­ze sis­te­mi­nin akı­be­ti meç­hul. Çi­n’­in ka­zan­dı­ğı iha­le ABD bas­kı­sı ne­de­niy­le as­kı­ya alın­mış du­rum­da.

3,4 mil­yar do­lar tek­lif ve tek­no­lo­ji trans­fe­ri sö­zü ve­ren Çin ile 2013'te gö­rüş­me­le­re baş­lan­ma­sı­na rağ­men me­sa­fe alı­na­ma­dıMuh­te­mel fü­ze sal­dı­rı­la­rı­na kar­şı Türk top­rak­la­rı ABD ve Al­man­ya­’dan ge­len Pat­ri­ot fü­ze ba­tar­ya­la­rıy­la ko­ru­nu­yor.

TÜRK SAVAŞ UÇAĞININ ÇİZİMİ YOK

2023’te yetişeceği açıklanan Türk savaş uçağı projesinin çizimleri bile hazır değil. Sınırdaki terörist geçişlerini önlemek için başlatılan keşif-gözetleme balonu ile her taşın altına kamera üniteleri de TSK’ya teslim edilemedi. Barış Kartalı projesindeki uçaklar ise 7 yıl gecikmeyle envantere girdi.

 BUGÜN GAZETESİ

<< Önceki Haber Yüksek teknoloji ürünleri gecikti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER