Yüzde 40 fakirleştik

Mehmet Şimşek: Lira yüzde 40’a yakın değer kaybetti.. Bankacılık sektörünün son 2 - 2 buçuk yıldır da önemli bir stres testinden geçtiğini söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Farkında değilsiniz, çünkü liranın yüzde 40’a yakın değer kaybettiği kredilerin büyüme hacminin yüzde 40’lardan tek haneli rakamlara doğru indiği bir süreçten bahsediyorsunuz." dedi.

Yüzde 40 fakirleştik

Bankacılık sektörünün son 2 - 2 buçuk yıldır da önemli bir stres testinden geçtiğinin altını çizen Şimşek şunları söyledi: "Farkında değilsiniz, çünkü liranın yüzde 40’a yakın değer kaybettiği kredilerin büyüme hacminin yüzde 40’lardan tek haneli rakamlara doğru indiği bir süreçten bahsediyorsunuz. Buna rağmen bankacılık sektörünün halen daha varlık kalitesinin son derece iyi olması ki, yani yüzde 3,3 tahsili gecikmiş bir problemli krediler var. Bu, AB’de ortalama yüzde 5 civarında. Dolayısıyla sektör bir stres testinden geçmiştir."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Finansal Kurumlar Birliği (FKB)’nin Beşiktaş’ta bir otelde düzenlenen 4. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin borç yönetimi konusunda çok mesafe kat ettiğinin altını çizen Mehmet Şimşek, bugün 40’tan fazla ülkeye borç yönetimi konusunda bir anlamda ders verdiklerini, danışmanlık yaptıklarını belirtti.  Mehmet Şimşek, bankacılık sektörünün 2007 ve sonrasında ortaya çıkan küresel finans krizinde büyük bir stres testinden başarıyla geçtiğini ifade ederek, bunda da yapılan reformların çok güçlü bir şekilde uygulanmasının etkisi olduğunu kaydetti. Başbakan Yardımcısı Şimşek konuşmasında sermaye piyasalarının gelişmesinin Türkiye için olmazsa olmazlardan biri olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin en büyük sorununun kaynak olduğunu ve kaynağa ihtiyaç olduğunu ifade eden Şimşek, " Bu yeni bir şey değildir. Eskiden kamudan kaynaklanıyordu. Şimdi özel sektörün yatırımları için kaynağa ihtiyacımız var.  Bizim yatırımlarımızın daha da artması lazım. Yatırımların milli gelire oranı yüzde 20 civarı. Yetmez. Fakat bunu sınırlayan ne? Cari açık. Yani iç tasarruflarımızın yetersiz olması. İşte o nedenle  bu sektörün önünü açıp, dünya fonlarını Türkiye’ye çekmemiz lazım. İçeride atıl duran,  üretken olmayan alanlara şu anda kaydırılmış olan, tutulmuş olan kaynakları daha güçlü bir şekilde bizim tabi ki finans sektörüne çekmemiz lazım, sermaye piyasalarına çekmemiz lazım" diye konuştu.

<< Önceki Haber Yüzde 40 fakirleştik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER