Zorunlu BES asgari ücretliyi vuracak

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Bireysel Emeklilik düzenlemesine tepkiler artıyor.

Zorunlu BES asgari ücretliyi vuracak

Konuyu araştıran medya takip merkezleri BES’in medyada yeterince gündeme gelmediğini belirtti. BES’e karşı çıkan uzmanlar ise, “Asgarî ücretli mağdur olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren şahsî emeklilik düzenlemesi yasalaşarak geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçti. Kamu ve özel sektörde çalışan 45 yaş altı her çalışan için BES zorunla hale geldi. Yeni düzenlemeyle beraber 10 yıl içerisinde 100 milyar TL’lik bir fon oluşması beklenirken 45 yaş altı ücret karşılığı çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil olması sağlanacak. Milyonlarca kişinin çalışma hayatına etki eden kanun, medyanın da gündeminde yer alıyor. Zorunlu BES’le beraber 45 yaş altı yaklaşık 15 milyon çalışanın en düşük 49,40 en yüksek 321, 16 TL kesilmesi bekleniyor. 

Bu sistem emekli etmez

BES’i eleştiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel de yaptığı açıklamada, “Asıl adı ‘Bireysel Yatırım Danışmanlığı Sistemidir’ ama adı böyle kalsaydı kimse itibar etmezdi. Bu sebeple arasına “Emeklilik” sözcüğünü eklediler. Altını çizerek belirtmek isterim; bireysel emeklilik sistemi sizleri emekli etmez sadece para biriktirtir. Biriken tasarruflarınızı sizin istediğiniz taksitle size geri öder, para bitince de bir daha görüşmezsiniz” 

Yeni Asya
<< Önceki Haber Zorunlu BES asgari ücretliyi vuracak Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER