AB'den Türkiye İçişleri Bakanlığı'na: Entegrasyon ortak değerlere dönülmesinden geçiyor!

Bugün yayımlanan mektupta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 23 Mart’ta tutukluluk süresinin ikinci yılına girdiğine dikkat çekilerek, muhalefete mensup çok sayıda seçilmiş yerel siyasetçinin de uzun süreli tutukluluk halinin sürdüğü vurgulandı.
Raportörler, Venedik Komisyonu’nun 24 Ekim 2025 tarihli raporuna atıfta bulunarak, seçilmiş belediye başkanlarının tutukluluğunun yerel demokrasiyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Mektupta, “Mevcut durum, seçmenlerin temsilcilerini özgürce seçme hakkını baltalayarak genel olarak demokrasiyi zayıflatmaktadır” ifadelerine yer verildi.
“Ortak değerler temelinde diyaloğa hazırız”
AKPM raportörleri Lord David Blencathra ve Yves Cruchten, Kongre raportörü Bryony Rudkin, Avrupa Parlamentosu raportörü Nacho Sánchez Amor ve Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Jelena Drenjanin’in imzasını taşıyan mektupta, Türkiye ile iş birliğinin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerlere dayandığı hatırlatıldı.
Raportörler, “Türkiye’de yerel demokrasiyi güçlendirme kararlılığımızla, özellikle demokrasinin temel ilkelerine bağlılık, adalet, insan hakları ve seçilmiş temsilcilerin tutukluluk hali konusunda bu diyaloğu sürdürmeye hazır olduğumuzu yineliyoruz” dedi. Mektupta ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’nin stratejik ortağı olarak demokratik taahhütlerini yerine getirmesi konusunda destek sunmaya devam etme kararlılığı vurgulandı.
Raportörler, ortak sorumluluk ve ortaklık ruhuyla sürdürülecek iş birliğinin Türkiye vatandaşlarının ve daha geniş Avrupa toplumunun yararına olacağı mesajıyla mektubu sonlandırdı.
Kaynak: TR724 - Ensar NUR
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK












