32 askeri personel için akıllara ziyan sunulan gerekçe

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü algı operasyonunda durdurulan TIR’larla ilgili yargılaması süren 32 askeri personel için gözaltı kararı verildi.

32 askeri personel için akıllara ziyan sunulan gerekçe

Washington Post’ta çıkan yazı ve Hocaefendi'nin Müslümanlıkta terörün olmadığını anlattığı sohbeti operasyona gerekçe yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca dün Jandarma personeline yönelik gözaltı operasyonu yapıldı. Adana ve Hatay’da durdurulan tırlar ile ilgili yargılaması devam eden 32 isme 2 isim daha eklendi ve 34 kişi için gözaltı kararı alındı.  Gözaltına alınan jandarma personelinin Selam-Tevhid Dosyası kapsamında gözaltına alındığı ve polislerle ilgili fezlekeye eklendiği öğrenildi.

TWEET, YAZI VE SOHBET

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, ancak fezlekede jandarma personeline yönelik akıllara ziyan gerekçeye yer verildi. Fezlekeye göre Amerikalı gazeteci olan David Ignatius, Washington Post’ta çıkan bir yazısı ile askerlere talimat vermiş ve onlar da harekete geçmiş. İddiaya göre Emre Uslu bir tweet atmış, Fethullah Gülen Hocaefendi bir sohbet yapmış, David Ignatius da köşesinde bir yazı yazmış ve askerler bunun üzerine organize olarak tırları durdurmuş.

CİDDİYETTEN UZAK VE KOMİK

Hukukçuların büyük tepkisini çeken akıldışı bağlantılar kurularak hazırlanan fezlekeyle 34 askeri gözaltına alınmış oldu.

Fezlekede Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 25 Eylül 2013 tarihinde yaptığı “Din Adına Cinayetler” adlı sohbeti delil olarak alıyor. Hocaefendi ise söz konusu sohbetinde Müslümanlıkta terörün olmadığını anlatıyor. Bu sohbet iddianamede talimat olarak giriyor. Ayrıca David Ignatius’un 16 Ekim 2013 tarihinde yazdığı yazının hiçbir yerinde askerlere talimat olabilecek bir ifade geçmiyor. Hukukçular askerlere yönelik gözaltı kararına gerekçe olan fezleke için “ciddiyetten uzak ve komik” değerlendirmesini yaptı.

DOSYAYA MÜDAHALE

Soruşturma sırasında bir çok tartışmalı karara imza atıldı. MİT TIR’larının durdurulmasına Nisan ayında gerçekleştirilen operasyonla iki asker gözaltına alınmıştı. Haklarında tutuklama kararı verilen bu askerler itiraz üzerine delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Bu gelişmelerin ardından askerleri serbest bırakan iki hakimin yeri HSYK kararı ile değiştirildi.

Adana ve Hatay’daki MİT TIR’larının durdurulması olaylarıyla ilgili iki iddianame hazırlandı. İlk iddianamede 13, ikinci iddianamede ise 19 askerin yargılanması istendi. İlk duruşması geçtiğimiz Mart ayında yapılan davanın ikinci duruşmasının 13 Nisan’da yapılması kararlaştırılmıştı. Duruşmaya 1 hafta kala askerlerle ilgili dosyaların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Selam ve Tevhid operasyonu ile birleştirildiği iddia ediliyor. Askerlerin yargılamalarının İstanbul’a taşınmasının planladığını öne sürülüyor.

ÖZEL ATANAN SAVCIYLA OPERSAYON

Algı operasyonlarına dayanak olan operasyonlar geçtiğimiz yıl Adana ve Hatay’da gerçekleştirilmişti. Dosya 19 Ocak 20104’te Adana-Ceylan Sirkeli Otoban Gişeleri’nde MİT’e ait durdurulan üç tır ile 1 Ocak 2014’te Hatay Kırkhan’da durdurulan MİT’e ait bir TIR ile ilgili operasyonları içeriyordu. Soruşturmayı 22 Ocak 2014 HSYK kararnamesi ile Adana’ya özel olarak atandığı iddia edilen Başsavcı Vekili Ali Doğan yürütmüştü. Soruşturmada Adana İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli 58 jandarma personeli ile Ankara İl Jandarma’da görevli 10 askerin ifadesi alındı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber 32 askeri personel için akıllara ziyan sunulan gerekçe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER