6. Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu İstanbul'da toplanıyor


İstanbul'da, 6. Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu toplanıyor. Somali Federal Hükümeti ile bölgesel yönetimlerin liderlerinin hazır bulunacağı Foruma, 50 ülke ve 12 uluslararası örgüt davet edildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyuru şu şekilde: "Somali için Yeni Düzen süreci, uluslararası toplum tarafından Somali'de barış ve devletin inşası amacıyla uluslararası yardımların eşgüdümünün sağlanması, yardımların etkinliğinin arttırılması ve Somalililer tarafından yeterince sahiplenilmesi amacıyla başlatılmıştır. Söz konusu sürecin en üst karar alma mekanizması, Somali Hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ve kilit donör ülkelerin yer aldığı 'Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'dur. Forumun altıncı toplantısı, Sayın Cumhurbaşkanımız, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson'un eşbaşkanlıklarında, Bakanlar düzeyinde 23-24 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecektir. Somali Federal Hükümeti ile bölgesel yönetimlerin liderlerinin hazır bulunacağı Foruma, 50 ülke ve 12 uluslararası örgüt davet edilmiştir.

Forumda, Somali'de güvenlik durumu, barışı ve devleti inşa çalışmaları, siyasi uzlaşı ve federe birimlerin kurulması süreci, anayasa gözden geçirme çalışmaları, demokratikleşme ve seçim süreci, mali ve sosyo-ekonomik kalkınma konuları ele alınacaktır. Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanımız Sayın Mustafa Elitaş, forumun ilgili oturumlarına başkanlık edeceklerdir. Sayın Bakanımız Forumun Bakanlar düzeyindeki ilk günkü oturumunun kapanışını gerçekleştirecektir. Kapanış oturumunda ayrıca toplantının sonuç bildirisinin kabul edilmesi beklenmektedir. Forum, 24 Şubat günü Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan'ın yapacağı kapanış konuşmasıyla sona erecektir.

Sayın Bakanımızın ayrıca, forum vesilesiyle toplantıya katılacak mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülmektedir. Forum marjında, 22 Şubat 2016 tarihinde, Somali Başbakanı Abdiraşid Ali Şarmarke'nin ve Başbakan Yardımcımız Sayın Lütfi Elvan'ın da katılacağı 'Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu'na da evsahipliği yapılacak. Ayrıca, Somali'den genç ve kadın girişimcilerin iştirak edeceği 'Kadın ve Gençlerin Güçlendirilmesi; Ekonomik Hayata Aktif Katılımları' başlıklı bir yan etkinlik de düzenlenecektir.

Forum, Türkiye'nin uluslararası toplumla işbirliği halinde Somali'de devlet, barış ve istikrarın tesisine yönelik olarak izlediği kapsamlı politikasının somut bir tezahürü olacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber 6. Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu İstanbul'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER