Af Örgütü: Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olması desteklenmesin


Flaman Mülteci Çalışma Merkezi (Vluchtelingenwerk) ve Uluslararası Af Örgütü; AB zirvesi öncesinde Belçika'ya çağrıda bulunarak, "Türkiye güvenilir ülke mi? Kesinlikle hayır!" ifadelerine yer verildi. Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olarak tanınmasının yanlış olduğunu savunan yetkililer, Türkiye'deki Suriyeli mülteci çocukların tekstil endüstrisinde çalıştırıldığını ve insan haklarının ciddi bir şekilde çiğnendiğini öne sürdü.

Avrupa Komisyonun çalışmalarında Türkiye'nin 'güvenilir üçüncü ülke' olması tartışmaları yapılırken, zirve öncesinde Belçika'daki insan hakları kuruluşları buna karşı çıkarak desteklenmesinin doğru olmadığını savundu. Avrupa Birliği'nin İltica Usulleri Yönergesi'nde yer alan güvenli üçüncü ülke tanımına göre, güvenli olduğu varsayılan ülkelerden geçerek gelen mültecilerin başvuruları hakkında esasa ilişkin bir değerlendirme yapılmadan, onları güvenli sayılan ülkelere göndermenin mümkün olduğu var sayılıyor. Fakat Türkiye'de yaşanan olumsuz hadiselerden dolayı insan hakları kuruluşları AB zirvesinde gündeme gelecek olan üçüncü güvenilir ülke meselesinde Belçika'nın Türkiye'yi güvenli ülke olarak kabul etmemesi gerektiği kanaatinde.

Yayınlanan bildiride Türkiye'deki bulunan Suriyeli mülteci çocukların tekstil sektöründe çalıştırılarak insan haklarına aykırı davranıldığı ifade ediliyor. Yayınlanan bildiride, "Avrupa Birliği Türkiye'deki mültecilere 3 milyar Euro ayırarak çok 'küçümseyici' bir tutum sergiliyor." şeklinde ifadelere de yer verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Af Örgütü: Türkiye'nin güvenli üçüncü ülke olması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER