AİHM, Türkiye'yi yine mahkum etti: 23 hakim ve savcıya tazminat ödeyecek
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Eylül 24 2024
AİHM, 15 Temmuz’dan sonra 23 hakim ve savcının hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasıyla ilgili Türkiye hükumetini mahkum etti. Türkiye, hakim savcıların her birine 5'er bin euro tazminat ödeyecek.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz’dan sonra hukuka aykırı şekilde tutuklanan 23 hakim ve savcıyla ilgili Türkiye hükumetini mahkum etti. AİHM, başvurucuların özgürlük ve güvenlik haklarının ihlal edildiğine dikkat çekerek, ilgili her bir başvuru için 5 bin euro ödenmesine hükmetti.
TÜRKİYE TOPLAMDA 121 BİN EURO TAZMİNAT ÖDEYECEK
Avukat Kadir Öztürk, sosyal medya hesabından aralarına müvekkilinin de bulunduğu 23 hakim ve savcı hakkında ihlal kararı verildiğini duyurdu. AİHM, Türkiye’ye karşı yine çok sayıda ihlal kararı vererek toplamda 121 bin 740 euro (4 milyon 626 bin 500 Türk lirası) tazminat ödenmesine karar verdi.
MEKTUPLARIN UYAP’A İŞLENMESİ DE HAK İHLALİ SAYILDI
İkinci olarak, AİHM olayların meydana geldiği zamanda Türkiye’nin çeşitli ceza infaz kurumlarında tutulu bulunan aralarında ÜÇ müvekkilimin de bulunduğu toplam ON başvurucunun, gönderdiği ya da kendilerine mektuplarının, hukuksuz bir şekilde herhangi bir yasa dayanağı olmaksızın taranarak Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)’ne kaydedilmesine ilişkin şikayetlerini Kurt (29715/19) and Others v. Türkiye adı altında birleştirerek ihlal kararı verdi.
TÜRKİYE 3 AY İÇERİSİNDE TAZMİNATLARI YATIRACAK
AİHM, masraflar ve giderler bağlamında söz konusu 10 başvurucudan sadece DÖRDÜ için 500 avro ödenmesine hükmetmiş, geri kalan başvurucuların tüm tazminat taleplerini reddetmiştir. Türk Hükümeti üç ay içerisinde söz konusu tazminatları ilgililerin hesaplarına yatıracaktır.”
HABERLEŞME İHLALİNE 9 BİN 750 EURO TAZMİNAT
AİHM ayrıca, cezaevinde tutuklu bulunan bir başvurucunun avukatına verdiği veya avukatından aldığı belgelerin bir görevli tarafından incelenmesini ilişkin bir davada, başvurucunun haberleşmeye saygı gösterilmesi hakkının ihlal edildiğine
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yasadışı bahis baronu, 'Ersan Şen pişmanlığını' anlattı2.THY, İran seferlerini iptal etti!3.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı4.'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' denmişti: Şehir hastaneleri kara delik oldu!5.İstanbul Baro yönetimi beraat etti!
6.Borsa İstanbul’da manipülasyon soruşturması: 15 kişi tutuklandı7.Karayip Denizi'nde sıcak dakikalar! ABD askerlerinden bir tankere daha operasyon8.Dönerciden terör örgütü çıkarmaya çalışanlar 1 yıldır iddianame uyduramadı!9.Rıza Akpolat ‘rüşvet’ iddiasından yeniden tutuklandı!10.Savcılık ABB konser dosyası tahliyelerine itiraz etti!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








