Akdoğan: Bayır-Bucak'tan 9 bin 416 Türkmen geldi


Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, bugün itibariyle Türkiye'de 2 milyon 541 bin Suriyelinin biyometrik kayıt altında olduğunu söyledi. Geçici barınma merkezleri dışında da yaklaşık 2 milyon 200 bin Suriyelinin Türkiye'de olduğunu anlatan Akdoğan, Türkiye'ye 9 bin 416'sı Bayır-Bucak'tan gelen toplam 56 bin 757 Türkmen'in olduğunu ifade etti. Suriye'den gelen Türkmenlerin tamamının 21 bin 6 olduğunu kaydetti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu"nun özel bütçe, bütçe, kesinhesap ve Sayıştay raporları görüşülmeye başlandı. Komisyonda Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Tuğrul Türkeş hazır bulundu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 2011 yılı nisan ayında Suriye'de başlayan iç karışıklıklar sebebiyle Türkiye'ye 'açık kapı politikası' ile kabul edilen Suriyelilere geçici koruma sağlandığını dile getirdi. Akdoğan, "Bugüne kadar ülkemizdeki geçici barınma merkezlerine yaklaşık 548 bin Suriyeli giriş yapmış, 260 binin üstünde Suriyeli, 10 ilimizde kurulan 25 geçici barınma merkezlerinde yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık gibi insani ihtiyaçları karşılanmak suretiyle 4,5 yılı aşkın süredir misafir edilmektedir. Ayrıca geçici barınma merkezleri dışında da yaklaşık 2 milyon 200 bin Suriyeli ülkemizde bulunmaktadır." diye konuştu.

2 milyon 541 bin Suriyelinin biyometrik kayıt olarak Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Akdoğan, Türkiye'ye 9 bin 416'sı Bayır-Bucak'tan gelen toplam 56 bin 757 Türkmen'in olduğunu ifade etti. Suriye'den gelen Türkmenlerin tamamının 21 bin 6 olduğunu belirten Akdoğan, 9 bin 391 Iraklı Türkmenin de AFAD Barınma Merkezlerinde kaldığını kaydetti. Akdoğan, AFAD ile yardım yapılan ülke konumundan dünyanın her ülkesine yardım yapan ülke konumuna gelindiğine dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise sosyal ve beşeri bilimler alanında bilimsel araştırmalar ile elde edilen özgün bilgileri paydaşlarına ve ilgililerine elektronik ortamda sunmak amacıyla 'Bütünleşik Bilgi Sistemi' oluşturulduğunu söyledi. Türkeş, Türk Dil Kurumu tarafından daha geniş kitlelere hizmet verebilmesi amacıyla 2015 yılında android ve IOS sistemleri için geliştirilen sözlük uygulamalarının 2016 yılında kullanıma sunulmasının hedeflendiğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Akdoğan: Bayır-Bucak'tan 9 bin 416 Türkmen geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER