Akıllı telefonlar çocuklarda bedensel ve psikolojik rahatsızlık sebebi


Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sosyal ve özel hayatta çocuklarla, gençleri etkiliyor.

Manhheim Üniversitesi'nin araştırmasına göre, dört çocuktan biri WhatsApp gibi haberleşme araçlarından gelen mesajlarla kendisini streste hissediyor. Çocukların yüzde 8'i ise akıllı telefon kullanmadan yapamayacağını belirtiyor. Çocukların yüzde 48'i mesajlaşma sebebiyle derslere konsantre olamadıklarını ifade ederken, yüzde 20'si ise okul başarısızlığının sebebinin akıllı telefon olduğunu kabul etti. Yüzde 15'lik bir kesim ise arkadaşlarıyla yüz yüze görüşmelerin artık çok kısa sürmesinden yakındı.

Modern iletişim araçları üzerinden mobbing uygulanan veya arkadaşlık grubundan atılmakla tehdit edildiğini belirenlerin oranı yüzde 11 olarak ölçüldü. Araştırmacılar bu noktada WhatsApp şirketinin kullanım şartlarındaki "16 yaşından küçük isen WhatsApp'i kullanamazsın" yazılı ifadesinin gerçekte hiçbir etkisinin ve yaptırımının olmadığına işaret etti.

ÇOCUKLAR ÜZERİNDE AĞIR ETKİLERİ VAR

Çocuk ve gençler arasında akıllı telefonun bu kadar yoğun kullanılması sonucu bedensel rahatsızlıklar da tespit edilmeye başlandı. Mesela, telefon ve bilgisayar başında en çok zaman geçirilen 6-18 yaş döneminde 'yakını görememe' göz bozukluğu vakalarında önemli artışlar gözleniyor. Bu bilgileri Freiburg Üniversite Kliniği'nden çocuk hastalıkları uzmanları doğruluyor.

Doktorlar, bu cihazların çok fazla kullanılması sebebiyle son zamanlarda çocuk ve gençlerde stres, baş ağrısı ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu hastalıklarının arttığını açıkladı.psikolojik-rahatsizlik-sebebi-1909602.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Akıllı telefonlar çocuklarda bedensel ve psikolojik rahatsızlık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER