AKP kulislerinde herkes bu olayı konuşuyor

AKP’de üç dönemciler “erken seçim” istiyor, yeniler ise buna karşı. Yolsuzlukla suçlanan 4 bakanın dosyasının açılabileceği konuşuluyor. Saray’a tepki ise büyüyor

AKP kulislerinde herkes bu olayı konuşuyor

7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar dönemini kapatan AKP, sonuçların alınmasından sonra tam anlamıyla içine kapandı. AKP Genel Merkezi’nde dört gündür devam eden toplantılarda deyim yerindeyse herkes eteğindeki taşları döküyor.
 
Seçim yenilgisinin en büyük sorumlusu olarak bazen açık bir şekilde ifade edilmese de Cumhurbaşkanı Erdoğan görülüyor. Üç dönemi dolan 70 milletvekili parti vitrininin zayıf isimlerden oluştuğu suçlamasını yapıyor ve tekrar aday olmak için erken seçim istiyor. İlk defa seçilen milletvekilleri ise özlük haklarımız gider korkusuyla erken seçime oldukça soğuk bakıyor. “AKP’de hesap günü” olarak tanımlanan seçim analizlerinde çok önemli ayrıntıların çıktığı görülüyor.
 

AKP’deki değerlendirmelerde 1.4 milyar liraya mal olan AK Saray’ın oy kaybında önemli bir etken olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Milletvekillerinin seçim çalışmalarında bu yönde gelen sorulara yeteri kadar cevap veremedikleri ve halkın çok tepkili olduğu tespiti yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Güçlü Türkiye için bu saray çok değil” görüşünün toplumda karşılık bulmadığı ifade edildi.

ESKİ-YENİ KAVGASI
 
Seçim, parti içinde üç dönemi dolan eskilerle yeni seçilen milletvekilleri arasında da ciddi tartışmalara neden oldu. Aralarında Mehmet Ali Şahin, Hüseyin Çelik ve Beşir Atalay gibi isimlerin bulunduğu üçüncü dönemciler, yeni isimlerin toplum tarafından tam olarak iyi tanınmadığına ve bu konuda sıkıntılar çekildiğine dikkat çekti. Üçüncü dönemcilerin bu yorumları “aday olmak için erken seçim istiyorlar” yorumlarına neden oldu. Yeni milletvekilleri seçime karşı çıkıyor. Zira 24 aydan önce yapılacak bir seçim yeni vekillerin emeklilik dahil özlük haklarını alamamaları anlamına geliyor.
 
KOALİSYON İHTİMALİ
 
AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda (MKYK) yapılan tartışmalarda ise AKP’siz bir  hükümete kesinlikle izin verilmemesi gerektiği üzerinde duruluyor ve “Bu seçenek tam anlamıyla bitişimiz anlamına gelir. İktidardan düşersek bizi neyin beklediğini kimse kestiremez” yorumları yapılıyor.

4 bakana büyük tepki

Oy kaybında 17-25 Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonları sonrasında istifa etmek zorunda kalan eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın önemli bir etkisinin bulunduğuna dikkat çekildi. Dört bakanın illerinde ciddi bir oy kaybı yaşandığı da hatırlatılılıyor. Yeni süreçte Yüce Divan seçeneği dahil her formülün işletilmesi isteniyor. Ancak buna  Saray'ın kesin bir şekilde karşı çıkacağına dikkat çekliyor.

Nefret dili suçlaması

Oy kaybının nedenleri arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hizmet Hareketi’ni başta “paralel devlet” olmak üzere farklı söylemlerle suçlaması partide “Suçlamaların altını dolduramadık, havada kaldı. Bu da güvenilirliğimizi zedeledi. Halkta karşılık bulmadı. Bir dini kesimi karşımıza aldık” yorumları ile tepki gördü. Ayrıca seçimlere az bir zaman kala “milliyetçi oy” kaygısı ile Çözüm Süreci’ne ilişkin zıt görüşlerin de oy kaybına neden olduğu belirtildi.


MUTLU ÇÖLGEÇEN - MİLLET GAZETESİ
<< Önceki Haber AKP kulislerinde herkes bu olayı konuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER