AKP'nin aday listeleriyle ilgili bomba MİT iddiası!

7 Haziran seçimleri için partiler milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu.

AKP'nin aday listeleriyle ilgili bomba MİT iddiası!

AKP’de en çok merak edilen konulardan biri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın liste üzerinde ne kadar etkili olduğuydu. AKP içerisinden alınan bilgilere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, her aşamada müdahil oldu. Erdoğan’a yakın isimler gölge bir ‘komisyon’ oluştururken Cumhurbaşkanı’nın da her adımı takip ettiği öğrenildi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ise parti organı gibi çalışıp bizzat sahaya indi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bürokratların ‘irticacı’ olup olmadığını öğrenmek için yaptığı gibi apartman kapıcılarına, esnafa, komşularına sorup aday adaylarını fişledi.

Zaman'ın haberine göre, Listesi en çok merak edilen iktidar partisinde aday adayları 12 alt komisyonun süzgecinden geçirilirken Saray’dan da Genel Merkez’e listeler ulaştırıldı. Erdoğan, alt komisyonda elenenlerin listesini alırken bazılarının neden elendiğini sordu. Bazı isimlerle bizzat görüştü. Son olarak da önceki gün gece yarısına kadar AKP Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı Mustafa Ataş’la seçim listesi üzerinde çalıştı. İddialara göre seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Mustafa Şentop ve teşkilat başkanı Süleyman Soylu da Saray’a gelerek çalışmalara katıldı. Edinilen bilgilere göre listeler hazırlanırken üzerinde en fazla durulan nokta ‘paralel paranoyası’ oldu. Parti içinde oluşturulan komisyon, aday adaylarını tek tek incelemeye aldı. Eşleri, çocukları ve yakın akrabaları araştırıldı. Benzer bir çalışmayı da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yürüttü. Parti organı gibi çalışan MİT, bizzat sahaya inerek aday adaylarının yaşadığı mahalleleri ve binaları dolaştı. Komşuları ve mahalle esnafıyla görüştü. Aday adayının cemaatlerle irtibatının olup olmadığını, hangi gazeteyi okuduğu, çocuklarının hangi okullara veya dershanelere gittiği, evine kimlerin girip çıktığı soruldu. Bu uygulama, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atamayı düşündüğü bürokratların ‘irticacı’ olup olmadığını öğrenmek için apartman kapıcılarını bile sorgulatmasını akıllara getirdi.

Adaylar birbirini ‘paralelci’ diye jurnalledi


Partideki hava bu olunca aday adayları da birbirini ‘paralelci’ diye jurnalledi. Hizmet Hareketi ile hiçbir zaman yan yana gelmemiş kökten Milli Görüşçü isimler bile bu şekilde fişlendi. Birçok aday adayı, kendisini ispat derdine düştü. Bu karşılıklı suçlamalar nedeniyle zaman zaman partinin kilitlendiği ve listelerin kördüğüm haline geldiği belirtiliyor.

YEMİN ETTİRİLDİ
Aday belirleme sürecinde dışarıya bilgi sızmasına karşı da katı tedbirler alındı. Başbakan Davutoğlu’nun bu konuda çok hassas olduğu ve sıkı tedbirler aldığı ifade ediliyor. Örneğin adayları belirleyen Üst Komisyon’da her toplantı öncesi üyelere Kur’an üzerine yemin ettirdiği aktarılıyor. Davutoğlu’nun, “Konuşulan her şey burada kalacak.” diye sıkı sıkı tembih ettiği belirtiliyor.ZAMAN
<< Önceki Haber AKP'nin aday listeleriyle ilgili bomba MİT iddiası! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER