[ÖZEL] AKP'nin esrarengiz paraları: Şubat'ta 1,4 milyar dolar

Yargı bağımsızlığının ortadan kalkması, medyanın tek sesli hale getirilmesi, keyfi tutuklamaların devam etmesi ve hukuki gerekçe göstermeden binden fazla şirkete el konulması sermayeyi ürküttü. Hukuku ayaklar altına alan AKP hükümeti, yurt dışından getirdiği "kaynağı meçhul" parayla krizden çıkmaya çalışıyor. 2018'de 21,1 milyar dolar bavullarla Türkiye'ye getirilmişti. Aynı yolla 2019 yılının ilk iki ayında 1,6 milyar dolar "kaynağı meçhul" para geldi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Temel hak ve hürriyetleri alenen ihlal eden, fikrini sosyal medyada paylaşmayı “terör örgütü üyesi” olmaya eş değer tutan ve yargı bağımsızlığını ortadan kaldıran Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) krizden çıkabilmek ve döviz açığını karşılamak için yurt dışından “esrarengiz para” getirmeye devam ediyor. 

1,4 milyar doları şubat ayında olmak üzere 2019 yılının ilk iki ayında toplam 1,6 milyar dolar "kaynağı meçhul" para getirildi. 

2018 yılında ise 21,1 milyar dolar tutarında esrarengiz para girişi Merkez Bankası (TCMB) kayıtlarına geçmişti. 

PARANIN NEREDEN ELDE EDİLDİĞİ MEÇHUL!

Kaynağı meçhul para girişi TCMB’nin ödemeler dengesi rakamları içinde net hata/noksan kaleminde gösteriliyor. 

Bu kalemde yer alan tutar; ihracat, turizm ya da yurt dışı taahhüt projeleri gibi herhangi bir ticari faaliyetten elde edilmiyor. 

AKP döneminde net hata/noksan kalemi Cumhuriye tarihinin rekorunu kırdı. 

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2018 yılı sonuna kadar 16 yıllık dönemde 50 milyar dolara yakın esrarengiz para girişi oldu. 2015 yılında 9,7 milyar dolar ile kırılan rekor 2018’de 21,1 milyar dolar olarak yenilendi. 

Merkez Bankası kriterlerine göre "kaynağı meçhul" para girişi 2018 yılında 21,1 milyar dolar seviyesine tırmandı.
 
KRİZ CARİ AÇIĞI ÇÖZDÜ
   
TCMB’nin 2019 yılı şubat dönemine ait ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler açığı, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla 3 milyar 776 milyon dolar azalarak 718 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Cari açığın azalmasında kriz sebebiyle sermaye ve ara malı ithalatının yüzde 20’den fazla azalması etkili oldu.  

12 iki aylık cari işlemler açığı 17 milyar 44 milyon dolara geriledi. Ocak ayı cari açık verisi 813 milyon dolardan 589 milyon dolara revize edildi.

Resmi döviz rezervleri şubatta 2 milyar 823 milyon dolar arttı.

<< Önceki Haber [ÖZEL] AKP'nin esrarengiz paraları: Şubat'ta 1,4 milyar dolar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER