'AKP'nin sandıktaki yenilgisi'nin sebebini açıkladı

AKP'nin kurucu isimlerinden Dengir Mir Mehmet Fırat, eski partisinin iktidarı kaybetmesinin en büyük sebebi olarak ikiyüzlü politikalarla ‘Kürtleri küstürmesini' gösteriyor. Fırat, yeni Meclis'in öncelikli olarak yapması gereken şeyi ise hukukun yeniden ikamesi olarak özetliyor.

'AKP'nin sandıktaki yenilgisi'nin sebebini açıkladı

7 Haziran genel seçimleri ile birlikte Türkiye'deki siyasi dengeler tamamen değişti. 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP sandıktan yenilgiyle çıktı. AKP'nin kurucuları arasında yer alan isimlerden HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, yeni Meclis'in öncelikle ‘AKP yasalarını' ortadan kaldırması gerektiğini anlatıyor.

Hukukun yeniden ikame edilmesinin zaruret olduğunu belirten Fırat, yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Seçim sonrası oluşan süreçle birlikte siyasi partiler yeni anayasa konusunda mutabık olmalı. 82 Anayasası ile Türkiye'nin artık bir yere gidebilmesi mümkün değil. Ama bu da hele Türk usulü bir başkanlık sistemini kesinlikle içermemeli. Modern, eşitlikçi, bir hukuk devletinin temellerini atan bir yapıda olması gerekiyor. İkincisi, 12 Eylül'ün getirmiş olduğu seçim yasası, siyasi partiler yasası mutlak surette değiştirilmeli. AKP'nin getirdiği antidemokratik yasalar bir an önce kaldırılmalı. Son olarak AK Parti'nin hayata geçirdiği İç Güvenlik Paketi, MİT Yasası gibi antidemokratik yasalar derhal ortadan kaldırılmalı. Dört bakan da dahil, yolsuzluk ve usulsüzlükle ilgili o sürecin tamamen yeniden sorgulanması gerekiyor. En azından ilk etapta yapılacak olanlar bunlar. Partiler de bunlar üzerinde rahatlıkla da uzlaşabilirler diye düşünüyorum.”

Dengir Mir Mehmet Fırat, sandıktaki yenilginin ise birçok sebebi olduğunu anlatıyor. AKP'nin kendini yenileyemediğini söylüyor. Fırat, “Aslına bakarsanız AK Parti'yi iktidar eden de Kürt oylarıydı. Ama Roboski olsun, arkasından Kobani ve Suriye'deki olaylar, Erdoğan'ın ‘Kürt sorunu yoktur' demesi, hatta Diyarbakır'daki patlayan bomba da etkiledi. Bunlar HDP'nin de barajı aşmasını sağlayan nedenlerdi. AKP'deki Kürt oylarının bir kısmı HDP'ye geldi. AKP'nin asıl kaybetme nedeni ise HDP'nin barajı aşmasıdır.” ifadelerini kullanıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kampanyasına muhalefeti karşısına alarak mitinglerle girmesinin ciddi bir oy kaybına sebep olduğunu anlatıyor Fırat. Şunları söylüyor: “Meydanlarda Kur'an-ı Kerim'le yapılan propaganda da ters tepti. AKP adına tüm bu yapılanlar menfi şekilde işledi.”

ERDOĞAN, BAŞKANLIKTAN VAZGEÇMEZ!

HDP'li Fırat, koalisyonun ise Türkiye'deki kutuplaşmayı ortadan kaldıracağını belirtiyor. Fırat'a göre, Erdoğan'ın seçim sonrası ‘yumuşaması' da bir taktik: “Fırsatını kollayacaktır, yine halkın karşısına çıkmak için. Hedeften kolay kolay vazgeçmez. Ülkenin bir şekilde batağa sürüklenmesi onu çok da ilgilendirmez. Vatandaş başkanlık sistemine hayır demiştir. Ancak zamanı geldiğinde, şartlar elverdiğinde yeniden o hedefine yürür.”
<< Önceki Haber 'AKP'nin sandıktaki yenilgisi'nin sebebini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER