Alman bankaları, ahlaki kriterleri geriden takip ediyor


Fair Finance Guide Deutschland adlı kuruluş, 'Bankam ne kadar adil?' başlıklı bir projeye imza attı. Aynı zamanda bir araştırma olan proje sayesinde sekiz bankanın müşterileri bankalarının ahlaki kriterlere ne derece uyduğunu görme fırsatı buluyor. Araştırmaya göre büyük bankalar kriterlere uyma konusunda yeterli değil.

Almanya'da 'kalıcı bankacılık'a gösterilen önem giderek artıyor. Bu tarz bankacılığa ilgi duyanlar, bankasının ahlaki ve ekolojik değerlere uymasını istiyorlar ve bankalarından en azından şu sorunun cevabını bekliyorlar: "Paramla ne yapıyorsunuz?" Çünkü

240 KRİTER ÜZERİNDEN ARAŞTIRMA

Uluslararası kuruluş Facing Finance'a bağlı hareket eden Fair Finance Guide Deutschland (FFG D) adlı kuruluş, dün Tüketiciler Günü'nü de fırsat bilerek bu kriterlerle gerçekleştirdiği araştırmasını tanıttı. Proje aslında bir internet sayfası ve banka müşterilerine bankalarının kalıcı bankacılık konusunda ne kadar iyi olup olmadığını öğrenme fırsatı sunuyor. www.fairfinanceguide.de adresine girenler bankalarının insan haklarına ve çevre standartlarına ne kadar uyduklarını öğrenebiliyor. Araştırma için 240 kriter seçilmiş, ancak araştırmaya tabi tutulan banka sayısı henüz sekiz.

FFG D, gelecekte diğer bankalar için de aynı çalışmayı yürütecek. Amaç ise şeffaflık sağlamak, karşılaştırma imkânı sunmak, söz konusu kriterlerin bankalar arasında kalite nişanesi olarak görülmesine katkıda bulunmak ve böylece bankaları bu kriterlerin kulvarında rekabete teşvik etmek ve tüketicileri de bu sorumlulukların takipçisi haline getirmek ve politikacılara baskı uygulamak.

Küchenmeister'in verdiği bilgiye göre Alman halkının yüzde 60'ı bankasının gıda maddelerinde spekülasyon yaptığı veya silah şirketlerine yatırım yaptığını öğrendiğinde başka bir bankaya geçmeye meyilli. Bu sebeple FFG D, araştırma ile müşterilerin bankalarına kriterler konusunda baskı uygulamasında da etkili olmak istiyor.

KRİTERLERE EN ÇOK UYAN BANKA GLS BANK

Aslında bu kriterler farklı uluslararası anlaşmalar dolayısıyla herkesin uyması gereken kriterler. Ne var ki, özellikle Commerzbank, DZ Bank ve Deutsche Bank gibi bankalar kriterlere uymada ortalarda duruyor. Sosyal ve ekolojik değerlere uyma konusunda en iyi banka yüzde 92 ile GLS Bank olmuş. Bu bankayı yüzde 82 ile Triodos Bank izliyor. Bu bankayı yüzde 63 ile KD Bank adlı kiliseye bağlı bir banka takip ediyor.

Bu bankadan sonra Commerzbank geliyor. Ancak yüzde 33'lük bir oranla. Kriterlere uymada DZ Bank yüzde 29, Deutsche Bank yüzde 21'lerde kalmış. LB BW ise yüzde 8 ile oldukça geride.

KATOLİK BANKA AHLAKİ KRİTERLERDE SIFIR ÇEKTİ

En büyük sürprizi ise yüzde 3 ile Pax-Bank yapmış Etik değerlerden yola çıkan bu banka araştırmada sonuncu olmuş. Banka sadece insan hakları konusunda yüzde 21'e ve silahlanmada yüzde 6'ya ulaşabilmiş, iklimi koruma, çalışma hukuku, çevre, vergi ve rüşvet ve gıda kriterlerinde sıfır çekmiş. Kriterlerle ilgili yapıcı FFG D ile yapıcı bir diyaloga girmek istemeyen tek banka da yine bu banka olmuş. CİHAN
<< Önceki Haber Alman bankaları, ahlaki kriterleri geriden takip ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER