Alman İçişleri Bakanı: Türkiye'de tabii ki demokrasi noksanlıkları var


Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, demokrasi alanlarında noksanlıklara rağmen Türkiye ile sığınmacılardan dolayı beraber çalışılmasının zaruri olduğunu söyledi.

Allianz Forum tarafından Berlin'de düzenlenen "Sığınmacı krizi: Avrupa rolünü nasıl hakkıyla yerine getirebilir?" başlıklı açık oturumda konuşan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Bakan Thomas de Maiziere, Türkiye'deki hükümetin anti demokratik uygulamalarının eleştirilmesi üzerine "Türkiye'de tabii ki demokrasi noksanlıkları var. Ama Türkiye bir NATO üyesidir, bence ayrıca güvenli menşe (statülü) ülkedir. Türkiye, 2 milyondan fazla sığınmacıyı kabul ederek Lübnan ve Ürdün'e kıyasla açıkça daha fazla yardımda bulunmuştur. Tabii ki Ege'deki sığınmacı taşıyan botların geri gönderilmeleri için Türkiye'nin de onayını almalıyız. Türkiye güvenli menşe ülke olarak tanımlanmalıdır." dedi. Açık oturuma Bakan de Maiziere ile birlikte AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşleri Komiseri Dimitris Avramopolos da katıldı.

Türkiye'yle ilgili açıklamalarının devamında "Türkiye, geçmiş yıllarda uluslararası yardım almadan ve hiçbir şikâyette bulunmadan yüz binlerce sığınmacıyı üstlendi. Bunun için çok fazla miktardaki mali araçlarla kendi bütçesinden harcamalar yaptı." tespitinde bulunan Bakan de Maiziere, Türkiye'ye verilmesi kararlaştırılan 3 milyar Euro'nun ise Türkiye'nin devlet kasasına değil, sığınmacılara yardım için aktarılacağının altını çizdi. Thomas de Maiziere, "Ortada kalan, çocukları okullara gitmeyen sığınmacılar var. Türkiye'ye verilecek paralar somut önem paketleri için ara ara ilgili fonlara aktarılacak. Bunları ise biz Türkiye ile beraber denetleyeceğiz." dedi.

"IŞİD'E KARŞI HAVA OPERASYONLARI YETMEZ"

Terör örgütü IŞİD'le mücadele kapsamında üzerinde mutabık kalınan Viyana Anlaşması'nın hızlı biçimde uygulanmasını talep eden Bakan de Maiziere, "Rusya ve Suudi Arabistan'ın olumlu katkılar sağladıklarının" altını çizdi. "Sığınmacıların kaçış nedenleriyle mücadelenin askeri mücadele ve siyasi çözümle gerçekleşebileceğini" anlatan bakan, "Çözüm için siyasi bir yolun açılabilmesi için IŞİD'in geri püskürtülmesi şart." dedi. Thomas de Maiziere şöyle devam etti: "Teröristlerin ellerinde bulunan mali araçların engellenmesi için bu araçlara bir Avrupa inisiyatifiyle el konulması gerekir. Bu inisiyatifin bir hedefi de IŞİD'den petrol alanların da önüne geçilmesidir. IŞİD'in petrol satışı engellenmeli, terörün bu kaynaklarla finansmanı kurutulmalıdır."

"IŞİD'e karşı yürütülen hava operasyonları etkili olsa da uzun vadede kara operasyonlarının da yapılması şart." şeklinde konuşan Bakan de Maiziere, "Fakat bu kara birlikleri batılı askerlerden oluşmamalıdır. Bu bölgede başka tartışmalara yol açacaktır." diyerek Suudi Arabistan tarafından hayata geçirilmesi planlanan 'Müslüman birlikler' oluşumuna destek verdi. Almanya'nın da terör tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Bakan, "Teröristlerin tehditlerine göz yumamayız. Kendi bildiğimiz doğruları tatbik etmek zorundayız." dedi.

AB KOMİSERİ: TÜRKİYE OLMADAN BİR ŞEY ELDE EDEMEYİZ

AB Komisyonu Göç, İçişleri ve Vatandaşlık İşleri Komiseri Dimitris Avramopolos yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin sınır hatlarında insan kaçakçılığıyla mücadele için AB ile ortak çalışılması noktasında taahhütlerde bulunduğunu" belirterek "Türkiye sığınmacıların yaşadıkları bölgede ana aktördür. Türkiye'nin kendi içinde demokrasi alanlarında sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye'ye ihtiyacımız var. O bölgeye düzen, istikrar ve hukuk devleti prensiplerini Türkiye ile daha kolay götürebiliriz, değişimler bu şekilde daha kolay olur. Türkiye olmadan hiçbir şey elde edemeyiz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Alman İçişleri Bakanı: Türkiye'de tabii ki demokrasi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER