Alman Sosyal Demokratlar: AfD ve Pegida istihbarat takibine alınsın


Bu yıl Mart ve Eylül aylarında 5 eyalette yapılacak eyalet parlamentoları seçimleri öncesinde, özellikle iki doğu eyalette siyasi dengeleri değiştirme potansiyeline sahip popülist "Almanya için Alternatif (AfD)" Partisi ve Pegida oluşumunun hareket alanlarını kısıtlamaya yönelik girişimlere hız verildi.

Büyük koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu tarafından hazırlanan strateji belgesinde "AfD Partisi ve Pegida gibi gruplardaki tehlike arz eden aşırı sağcı eğilimlerden dolayı gelecekte bunlar (iç istihbarat örgütü) Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenmelidir." ifadelerine yer verildi. Federal hükümetten mevcut oluşumlarla ilgili tutum değişikliğine gitmesi talebinde bulunuldu.

Alman hükümetine göre "AfD'nin Anayasaya yönelik tehditleri konusunda bilgiler mevcut değil." Sosyal demokratların AfD ve Pegida ile ilgili taleplerinin Federal Anayasa Mahkemesi'nin aşırı sağcı NPD Partisi'nin kapatılmasıyla ilgili olarak 1 ila 3 Mart 2016 tarihlerinde yapacağı sözlü duruşmalar öncesinde yapması gözlerden kaçmadı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisine alternatif olduğu iddiasıyla kurulup Euro karşıtlığıyla tanınan ve farklı platformlarda sık sık göçmen karşıtı söylemlerle oy toplamaya çalışan AfD'nin bazı eyaletlerde hızlı yükselişi muhafazakâr demokratları da endişelendirmeye devam ettiği için Başbakan Angela Merkel yönetimindeki CDU/CSU Federal Meclis Grubu'nun da ilgili öneriye destek vermesi bekleniyor. 1 milyonu aşan Suriyeli sığınmacılar konularında Müslüman karşıtlığıyla toplumda korkular yayan AfD ve Pegida gibi hareketlerin iç barışı tehdit ettiği ifade ediliyor.

AfD Partisi'nin sadece bir bölümü istihbarat tarafından izlense de partinin tamamının takip edilmesi konusunun resmiyet kazanmaması koalisyon ortaklarını endişelendiriyor. İç güvenlik ve uyum başlıklarıyla dün başlayan SPD kapalı toplantısı öncesi basına sızan 8 sayfalık strateji belgesinde yer alan "Tahrikçiler, insanların endişeleri ve korkularını kullanarak korkular yayıyor." şeklindeki tespit dikkat çekti. Der Spiegel dergisi, SPD grubunun AfD'nin tahriklerine izin vermeyeceğini kaleme aldığının altını çizdi.

TAKİP RESMEN ONAYLANIRSA TELEFONLAR DİNLENECEK, AJANLAR YERLEŞTİRİLECEK

SPD'nin AfD'nin resmi olarak Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından takip edilmesi talebi kabul edilirse, istihbarat tedbirleri devreye sokularak telefon dinlemeleri, eyalet, il ve ilçe teşkilatlarına devlete çalışan ajanların yerleştirilmeleri gibi çalışmalar başlatılacak. Resmi kaynaklara göre "şu anda yalnız bir bölümü sadece izlenen" AfD'nin kamuya açık olan parti programlarındaki, mitinglerindeki konuşmaları veya propaganda içerikli yayınları takip ediliyor. AfD'nin göçmen karşıtı eylemleri ise resmi olarak izlenmediği için yıllık istihbarat raporlarında yayımlanmıyor.
Geçmiş yıllarda vatandaşlarımızı hunharca katleden NSU terör grubunun doğduğu Thüringen Eyaleti'nde gittikçe daha fazla biçimde radikalleşen AfD'ye NPD Partisi'nden geçişler yapıldığı da biliniyor. Eyaletin istihbarat dairesine başkan olarak atanan Almanya Yahudileri Merkez Konseyi eski genel sekreteri Stephan Kramer, Focus dergisine verdiği demecinde, AfD'nin izlenmesine destek vererek "Bazı eğilimler bende endişelere yol açıyor." ifadesini kullanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Alman Sosyal Demokratlar: AfD ve Pegida istihbarat takibine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER