Almanya'da 'Batılı yaşam tarzı' sebebiyle 30 milyon kişi alerjisi hastası


Almanya'da 30 milyon kişi alerji hastası. Beslenme Raporu şehirlerdeki alerji hastalarının kırsal kesimlerdeki hasta sayısından daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. 'Batılı yaşam tarzı' aşırı hijyen anlayışı, değişen çevre vb. faktörlerle, özellikle kentlerdeki artan stres ile alerjinin arttığı belirtildi.

Alerji artık bir halk hastalığı olarak toplumda en yaygın hastalıklardan. Federal Gıda ve Tarım Bakanı Christian Schmidt açıkladığı Beslenme Raporu bu gerçeği ortaya koydu. Rapora göre ülkede toplam 30 milyon insanın alerji hastalığı var. Hastalığa kentlerde yaşayan insanlar kırsal alanlarda yaşayanlardan daha çok yakalanıyor. Alerji hastalığı kent nüfusuna doğru orantılı olarak artıyor. 500 binden daha fazla nüfusu olan kentlerde yaşayanların yüzde 16'sı belirli gıda maddelerine, polenlere ya da vücudun yabancı kabul ettiği diğer maddelere karşı alerjik tepki veriyor. Buna mukabil 20 ile 500 bin arasında nüfusa sahip şehirlerde yaşayanlarda aynı maddelere karşı alerji olanların oranı yüzde 13 olarak kayda geçti. Nüfusu 20 bin veya daha az olan beldelerde ise aynı şartlardaki alerji olma oranı ancak yüzde 9'larda kalıyor.

Raporda sonuç değerlendirmesindeki ifadede "Alerji veya belirli gıda maddelerini bünyenin kabul etmemesi olayı büyük şehirlerde küçük beldelere göre daha fazla görülüyor." ifadesine yer verildi. Avrupa Alerji Araştırmaları Vakfı'ndan (ECARF) Mathias Colli bu sonucu 'Batılı yaşam tarzına' bağlıyor. Colli "Batılı sanayi ülkelerinde yıllardır alerji hastası sayısı düzenli olarak artıyor." diyor. Colli sebeplerini ise Batılı yaşamda çok hijyenik yaşanması, değişen çevre, hayat ve beslenme alışkanlıkları ile şehir hayatındaki artan stres faktörüne bağlıyor.

Verilen rakamlara göre Almanya'da toplam 30 milyon insanda alerji sorunu var. Almanya nüfusunun yüzde 8 ile 10 arasında doktorlar tarafından belirlenen gıda alerjisi olduğu belirtildi. Bunun yanı sıra ev tozu, hayvan tüyü, plastik ve ilaç alerjisi gibi onlarca alerji türü sayılıyor. Raporda 14 yaş üzerindekilerin yüzde 12'si fruktoz ve laktozdan kaçındıklarını ifade ettiler. Ayrıca yüzde 19 oranında insan ise daha hafif, az yağlı, şekersiz ve daha az kalorili yiyecekleri tercih ediyorlar. Yetişkinlerin ise yüzde 30'u hayatlarının devamında herhangi bir alerji hastalığına yakalanıyor. Kadınlardaki alerji riski (Yüzde 14) erkeklerden (yüzde 10) daha yüksek görüldü. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da 'Batılı yaşam tarzı' sebebiyle 30 milyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER