Almanya'da her gün dört kişi trafik kazalarında ağır yaralanıyor


Almanya'da Osnabrück Emniyet Müdürlüğü'nün sorumluluk alanında bulunan Teutoburger ormanlarından Doğu Friesland adasına kadar Almanya'nın Kuzeybatı kesmini kapsayan bölgede 2015 yılında meydana gelen trafik kazalarının en büyük sebebinin yine aşırı hız olduğu açıklandı. Ülkede ayrıca, her gün dört kişinin trafik kazalarında ağır yaralandığı ifade edildi.

Açıklama Osnabrück Bölge Emniyet Müdür Yardımcısı Friedo de Vries'in Osnabrück emniyeti sorumluluk bölgesindeki 2015 yılı trafik kazaları istatistiklerinin basına açıklandığı toplantıda bizzat kendisi tarafından yapıldı. De Vries, genel olarak bölgelerinde 2015 yılında geçen bir önceki yıla göre, daha fazla trafik kazası olmasına rağmen ölümlü ve ağır yaralamalı trafik kazalarında azalma gözlendiğini, daha çok maddi hasarlı trafik kazalarının meydana geldiğini söyledi.

Sorumluluk bölgelerindeki kazaların geçen 2014 yılına göre yüzde 2,5 oranında bir atış olmasına rağmen son 10 yılın en düşük ikinci seviyesinde ölümlü kazaların gerçekleştiği, ağır yaralamalı trafik kazalarının da 58 daha da azaldığı belirtildi. Bu kısmi gerilemeye rağmen müdür yardımcısı "İstatistikler bize her gün dört insanın trafik kazalarında ağır yaralandığını, her dördüncü günde de bir insanın trafik kazasında öldüğünü veriyor. Bundan dolayı halen kaza istatistikleri üzücü bir noktadadır." diyerek uyarıda bulundu. Müdür yardımcısı de Vries'in tespitlerine göre ölümlü ve ağır yaralamalı trafik kazalarında göze çarpan ortak özellik, ölümlü kazaların yüzde 70'nin ağır yaralamalı trafik kazaların da yüzde 50'sinin şehirdışı karayollarında meydana gelmesi.

AŞIRI HIZ, CEP TELEFONU, ALKOL

Friedo de Vries kazaların en önemli sebebinin aşırı hız olduğunu söyledikten sonra yerel yönetimlerin ve polisin aşırı hız kontrollerini artırarak sürücülerin daha sıkı denetlenmesini ve tedbirlerin alınması gerektiğini, aşırı hızla mücadelede trafik para cezalarının yükseltilmesinin kazaları önleyeceğini ifade etti. Bunların dışında otobanlar hariç şehir dışındaki karayollarında hız limitinin 80 ile sınırlandırılmasının da mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Basına açıklanan istatistiklere göre, trafik kazalarının ikinci büyük sebebi araç kullanırken cep telefonu ve diğer elektronik cihazların kullanılması. Buna karşı da federal ve eyalet bazında "Cep telefonu ile oynamak öldürür." adlı bir önleme kampanyası düzenlemesi ve sıkı kontrollerin yapılması tavsiye edildi.

CEZALAR YETERSİZ

De Vries, ayrıca Almanya'da araç sürerken cep telefonu kullanana 60 Euro gibi düşük miktarda para cezası verilirken Hollanda'da bu cezanın 280 Euro olduğunu hatırlattı. Trafik kazalarının üçüncü sebebi olarak gösterilen alkollü araç kullanma, 2014 yılına göre yüzde 5 artışla kayıtlara girdi. Uyuşturucu kullanarak kazaya sebebiyet verenlerin oranı ise hemen hemen aynı kaldı. Ancak 2011 yılında 30 kaza meydana gelirken 2015 yılında iki kattan daha fazla artarak bu sayısının 72'ye ulaşması dikkat çekti.

Rakamlara göre bölgedeki motosiklet kazaları da bir önceki yıla göre aynı oldu. Motosiklet kazalarında ölen sayısı iki kişi artarak toplam 20 olurken, ağır yaralananlar 27 kişi eksilerek 240 kişiye düştü. Motosiklet kazalarında da en önde gelen sebep yine aşırı hız olarak gösterildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da her gün dört kişi trafik kazalarında ağır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER