Almanya'da sahte para kullanımında yüzde 51 artış


Alman Merkez Bankası (BBK), 2015 yılında Almanya'da 4 milyon 400 bin Euro değerindeki, 95 bin 500 adet sahte banknota el koyduğunu açıkladı. Bir önceki seneye göre piyasaya sürülen sahte paraların sayısı yüzde 51 oranında artış gösterdiği bildirildi. İstatistiksel olarak her 10 bin kişi başına 12 sahte banknot düşüyor.

"Sahte para sayısındaki artış endişe verici. Ancak sahteciliğe karşı korumanın geliştirildiği yeni banknotlar serisinin tanıtılması gibi uygun önlemleri şimdiden aldık." diyen BBK Yönetim Kurul ve Nakit Yönetim Sorumlu Üyesi Carl-Ludwig Thiele, "Sahteciliğin artmasına rağmen, Alman halkının sahte parayla karşılaşma ihtimali düşük." dedi.

En çok yüzde 49 ile 50 Euro ve yüzde 40 ile 20 Euro'luk banknotların sahteleri piyasada tespit edilirken, yüzde 6 oranında 100 Euro'luk ve yüzde 2 oranında 200 ve 10 Euro'luk banknotların sahte versiyonları ele geçirildi.

Merkez Bankası, sahte paraların geri ödemeye tabi olmadığı için tüketicileri "hissederek, bakarak ve eğerek" banknotları kontrol etmeleri konusunda uyardı. Ayrıca, sahte olduğundan şüphe edilen banknotları bankamatiklerden çekilen paralarla da kıyaslanabileceği bildirildi.

Geçen sene tespit edilen sahte maden para sayısının 34 bin olduğu açıklandı. Yüzde 80 ile en çok 2 Euro'luk sahte maden paraları piyasaya sürüldüğü bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da sahte para kullanımında yüzde 51 artış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER