Almanya'da SPD, CDU'yu AfD ile kıyaslayınca KRV Meclisi karıştı


Geçen yılın ortalarından itibaren ülkeye çok sayıda mülteci gelmesine yönelik sert ve popülist açıklamalarıyla dikkat çeken ve birçok eyalette yüzde 5 barajını aşan sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Meclisi'ni karıştırdı.

AfD ile televizyon programlarına çıkma tartışması yüzünden CDU ile SPD arasında sert tartışmalar yaşandı. KRV, SPD ve Yeşiller Koalisyonu Başbakanı Hannelore Kraft, AfD'lilere fırsat vermemek için onlarla aynı televizyon programında tartışmalara katılmayacağını belirtmişti.

Perşembe günkü meclis genel kurulunda bunu eleştiren CDU'ya meclis kürsüsünden SPD Grup Başkanı Norbert Römer sert tepki verdi. Römer, CDU'yu sağcı AfD çizgisine yaklaşmakla eleştirdi ve konuşması sırasında KRV CDU Başkanı Armin Laschet'e dönerek "Acı gerçek bu değil mi ki, sizin partiniz, sizin gurubunuz çoktandır sağcı popülist AfD virüsüne bulaştınız." dedi.

CDU'lular tarafından tepki ile karşılanan konuşma üzerine çok sayıda vekil salonu terk etti. CDU'lu vekilerin bazıları Römer'e 'Biraz utansana' ve 'sağ komplo teorisyeni' diye tepki gösterdi. SPD'li Römer ise daha sonra eleştirilerini sınırlandırmayı tercih etti. Konuşmasının sadece bazılarına yönelik olduğunu dile getiren Römer, örnek olarak da CDU'lu 67 yaşındaki partinin içişleri sözcüsü Theo Kruse'nin "İslam, özgürlükçü demokratik anayasamız ile uyuşmaz!" ifadelerini örnek gösterdi.

Römer "İşte bu AfD ideolojisinin hasıdır." diye konuştu. KRV'deki diğer muhalefet partisi FDP lideri Christian Lindner ise CDU ile AfD'yi aynı kefeye koymanın toplumun gerçek düşmanlarını hafife almakla eşdeğer olacağını söyledi. Armin Laschet ise Başbakan Kraft'a AfD ile aynı tartışmada bulunmaktan kaçmamasını "Fikirlerle gelmeli, fakat öylece ortada bırakılmamalı." sözleri ile çağırıda bulundu. WDR Televizyonunun son araştırmasına göre, AFD yüzde 5 barajını aşarak KRV Meclisi'ne giriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da SPD, CDU'yu AfD ile kıyaslayınca KRV Meclisi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER