Almanya'nın bir eyaleti daha yabancı diplomaları tanıyacak


Almanya'da 1 Nisan 2012 yılında yürürlüğe girmiş olan Diploma Denklik Yasası'nın eyaletlere uyarlanması sürecinde önemli adımlar atan Baden Württemberg'de (BW) Eyalet Denklik Yasası yürürlüğe girdi.

BW Eyalet Meclisi'nde muhalefet partilerin de desteği ile çıkarılan yasayla birlikte yurtdışında alınmış olan diplomaların tanınması kolaylaştırılmış olacak.

Konuyla ilgili Stuttgart'ta bir açıklama yapan BW Uyum Bakanı Bilkay Öney, mesleğine uygun bir iş yapmak isteyen göçmenlerin önündeki bürokratik engellerin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Denklik Yasası ile çocukların ve hastaların korunmasına da büyük katkı sağladıklarını ifade eden Bakan Öney, "Yasayla birlikte yurt dışında diploma alanların BW'de mesleğine uygun bir şekilde çalışması sağlanacak. Ayrıca sağlık ve eğitim alanında çalışması sakıncalı olanların bilgileri de artık AB genelinde kurulan bir sistemde toplanacak ve diğer ülkelerin kurumları bu kişiler hakkında uyarılacak. Bu sayede hem hastaların ve çocukların korunması hem de sahte diploma ile çalışmak isteyenlerin engellenmesi hedefleniyor." dedi.

Almanya'da 2012 yılında yürürlüğe giren Federal Denklik Yasası yaklaşık 600 mesleği kapsıyor. Ancak eyalet çapında düzenleme gerektiren öğretmenlik, mühendislik ve mimarlık gibi meslekleri kapsamadığı için her eyalet kendi denklik yasasını çıkarması gerekiyor.

Almanya'nın kalifiye eleman sorununu çözmede önemli bir alternatif olarak değerlendirilen yabancı diplomaların tanınması konusunda en karmaşık noktanın, mesleklerin Almanya'daki karşılığının net olarak belirlenmesi.

Öte yandan iş çevrelerinde diplomaların tanınması ile son yıllarda Almanya'ya gelen mültecilerin de kalifikasyonlarının Almanya için değerlendirilebileceği gündeme geliyor. Ayrıca diplomaların denkliği ile ilgili www.anerkennung-in-deutschland.de sayfasından da ayrıntılı bilgi alınabiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'nın bir eyaleti daha yabancı diplomaları tanıyacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER