Analist: Cari denge olumluya döndü

Analist: Cari denge olumluya döndü

Cari denge rakamlarının 6 senenin ardından artı vermesi moralleri arttırdı. ALB Forex Analisti Enver Erkan, rakamların olumluya döndüğünü vurguladı.

Erkan, Eylül ayında 95 milyon dolar olan artı değeri şöyle yorumladı:

"En önemli kalem olan dış ticarette açığın 2014'ün aynı ayına göre daralarak 2 milyar 52 milyon dolara gerilediğini görüyoruz. Enerji ve petrol fiyatlarının bu durumda rol oynadığı belirtilebilir. Hizmetler tarafında da toparlanmanın devam ettiğini görüyoruz. Öte yandan finansman tarafında önemli bulgular var. Eylül ayında 2 milyar 92 milyon dolar para girişi olmuş. Buna karşılık portföy yatırımlarında 233 milyon dolar ve 1 milyar 29 milyon dolar çıkış olduğunu görüyoruz.

Ancak esas soru işaretinin yine cari dengenin finansmanında olduğunu belirtmek gerekiyor. Net hata ve noksan kalemlerinde belirleyici ayrılıklar önemli. Nitekim Eylül ayında net hata ve noksan kaleminde yine 1 milyar 98 milyon dolar giriş olduğunu görüyoruz. Rezerv varlıklarda da 847 milyon dolar daralma var. Net hata ve noksan kaleminin cari dengeye katkısı devam ediyor, rezervlerde de iniş eğilimi. 9 ayda net hata ve noksan girişi 13 milyar 44 milyon dolara erişti. yani cari açığın hemen hemen yarısı. Rezervlerde çıkış ise 9 ayda 3 milyar 78 milyon dolar oldu.
Yani kur ihracata katkı yapmıyor belki ama veriler ortaya koyuyor ki dış ticaret açığında daralma Ekim ayında da devam edecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıklamış olduğu veriler senelik yüzde 39 inişle dış ticaret açığının 3 milyar 91 milyon olacağını öngörüyor. Aynı verilere göre ihracat Ekim ayında yüzde 0,18 artarken, ithalat da yüzde 13 gerilemiş. Hali ile cari dengede Ekim ayında da buna yakın veriler görmemiz beklenebilir. Buna karşılık finansman kalemleri ile net hata ve noksan ve rezerv varlıklarda eğilimin halen belirleyici olduğunu dile getirmek gerekmektedir."

CİHAN
<< Önceki Haber Analist: Cari denge olumluya döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER