Analistten FED'e faiz uyarısı

Analistten FED'e faiz uyarısı

ALB Forex Analisti Enver Erkan, Amerikan Merkez Bankası FED'in Aralık ayında faiz oranlarını bir miktar arttırması gerektiğini vurguladı. Erkan, kurumun böyle bir adım atmaması halinde artırım için 1 sene bekleyebileceğini dile getirdi.

Erkan, FED'in faiz kararı ile ilgili şu açıklama ve önerilerde bulundu:

"Faiz arttırmayan FED'in global ekonomilerde, Çin'de olan biteni anlamaya gayretine girdiğini görüyoruz. Tutanaklara göre faiz arttırmama kararının nedeni global ekonomilerde görülen durağanlık ve riskler. Ancak gelen son veri ABD ekonomisine yönelik algıda olumsuzluğa neden oldu. FED kendi verilerini de takip etme durumunda. ABD ekonomisine yönelik algı çok oynak, iki veriyle dağılıp toplanabiliyor. Her açıklamada ve tutanaklarda belirtildiği gibi enflasyon önemli bir faktör ancak son gelen kötü istihdam verisi soru işaretleri doğurdu.

Tutanaklara göre pek çok üye hala bu sene faiz artışı olacağı kanaatinde. Ancak bu tutanaklar yenilenmiş değil. Global ekonomiler ve ABD'nin durumuna yönelik algı tutanaklardan bu yana kötüleşti. FED'in Aralık'ta yumuşak bir faiz artırımı yapmadığı takdirde faiz arttırmak için minimum 1 sene beklemesi gerekebilir. Ekim çoktan masadan kalktı, Aralık ise masanın kenarına doğru itildi. Aralık'ın masada kalıp kalmamasını belirleyecek, yani FED'in daha sonra atacağı adımların okunmasını mümkün kılabilecek en temel olgu 2 ay içinde ABD'den gelecek verilerdir.

Tabii global merkez bankalarında son dönemde beliren parasal genişleme baskısı da belirleyici bir faktör olacaktır. Çin'in büyümeyi yüzde 7'nin yukarısında tutmak için her türlü önlemi alabileceğini biliyoruz. Avrupa ve Japonya'da genişleme baskılarından sonra faiz arttırması beklenen bir merkez bankası olan İngiltere de güvercin bir duruş açıklaması yaptı. FED'i Aralık ayında çok güç bir karar bekliyor, bu 2 aylık süreç de belirsizliğe sahne olacak."
CİHAN
<< Önceki Haber Analistten FED'e faiz uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER