Antalya Valisi Türker: Tarım ve turizmde farklı pazarlar bulmak lazım

Antalya Valisi Türker: Tarım ve turizmde farklı pazarlar bulmak lazım

Antalya Valisi Muammer Türker, Rusya ile yaşanan krizle ilgili olarak "Demek ki yumurtaların hepsini tek sepete koymayacağız. Bunu en azından bilip bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine, üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım." dedi.

Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen 'Kent Buluşmaları' programın bu haftaki konuğu Vali Muammer Türker oldu. Programda ana gündem maddesi olarak Rusya'ya ait jetin düşürülmesinin ardından oluşan kriz ortamı değerlendirildi. Vali Türker, hem turizmin hem de tarımın siyasi konjonktürden çok fazla etkilendiğine dikkat çekti. Beş dakika içinde gerçekleşmiş bir uçak düşürme olayının dalga dalga bir çok şeye yayıldığını belirten Türker, ekonominin de bundan etkilendiğini ifade etti.

Gerek turizm sektörü, gerek tarım sektöründe ileriye dönük ne yapabilirin tartışılması gerektiğini anlatan Türker, "Bu coğrafya, bu topluma bu ekonomiye nasıl bir katkı sağlayabilirizi yeni arayışlarla birlikte tekrar gündeme getirmemiz gerekiyor. Bunu fırsata nasıl dönüştürebilir, buradan nasıl bir olumlu çıkış yolu bulabiliriz açısından kendimizi sorgulamamız lazım. Hem turizm hem de tarım siyasi krizlerden siyasi ortamlardan son derece çabuk etkilenen iki alan. Antalya da ağırlıklı olarak bu iki sektöre dayalı bir yapımız var. Fakat şöyle bir şey ortaya çıkıyor; demek ki yumurtaların hepsini tek sepete koymayacağız. Bunu en azından bilip, bundan sonra ürün çeşitlendirmelerine, üretim tarzı ve pazar çeşitlendirmelerine gitmemiz lazım." dedi.

Vali Türker, turizmde Rusya'nın yılların içerisinde başaktör haline geldiğini söyledi. Tarım da aynı durumun olduğunu belirten Türker, tarımsal ürünlerinin pazarlandığı bölgeler anlamında Rusya ve etkisi altındaki diğer coğrafyaların ciddi bir noktaya geldiğini ifade etti. Bu yapılırken B planın da oluşturulması gerektiğine değinen Türker, şunları söyledi: "Buradan almamız gerek derslerden bir tanesi de bu. Turizmde alternatif pazarlara yönelmek bir nokta. Bu sıkıntıları aşabilecek her şey dahil sistemini yeniden tartışmaya açmak bir nokta. Farklı turizm türlerini gündeme getirip, farklı kaynaklardan bu anlamda beslenmek bir husus. Aynı şey tarımda da geçerli TIR'lar gümrükte bekliyor, kapıda, limanlarda bekliyor. Kısa vadeli bir iki hafta içinde olan meseleler bir şekilde aşılır. Herkes iyi kötü bir şekilde onun aşma yolunu bulur. Ticarette kar edildiği gibi zarar da ediliyor. Böyle kriz döneminde her zaman zarar ihtimali var. İç piyasaya sürersiniz, bir şekilde elden çıkarırsınız. Ama uzun vadeli olarak bizim yeniden düşünmemiz gereken bir alan olduğunun farkında olmamız lazım. Yeni pazarlara yönelmemiz bir yol. Katma değerli ürünlere yönelerek işlere daha uzun süreli dayanma etkisini sağlayarak pazara girmek bir yol. Bir çok şey konuşulabilir."

"PAZARLAR BİRANDA ORTADAN KALKMAZ"

Vali Muammer Türker, milli meselelerin yine çözümlerinin milli noktalarda aramak gerektiğini söyledi. Antalya'nın kendi tecrübeleri içerisinde bu sorunların aşılacağına inandığını ifade eden Türker, turizm faaliyetlerin 1980'li yıllarda tarımdaki gelişmenin de 1990'lı yıllarda başladığını hatırlattı. Türker, "O yıllardan bu yana ilmik ilmik ördüğümüz ilişkiler ağı var. Bunun bir anda yok olması, biranda bütün ilişkilerin yok olması, bütün pazarların ortadan kalkması gibi bir durumu beklememek lazım. 25 yılda, 20 yılda ördüğünüz bir ilişki düzenin biranda yok olması mümkün değil. Ruslarda Türklerden vazgeçemez. Antalya'dan kolay kolay vazgeçemez. Bu vazgeçilebilir bir ilişki değil. Bundan Türkiye'nin etkilendiği kadar Rusya'da etkilenecek. Bunun kısa süreli hissi davranışlarla biranda yok olacağına inanmıyorum. Şu kriz dönemini atlattıktan sonra daha aklı selim davranıp sonuçlara gidileleceğini inancım ve ümidim var." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Antalya Valisi Türker: Tarım ve turizmde farklı pazarlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER