Arakan katliamının tarihi 1700'lere dayanıyor


Arakan'da Müslümanlara karşı yapılan katliam 1784'e dayanıyor. Bölgenin Burmalı Budistlerce işgalinin ardından başlayan vahşet, 231 senedir devam ediyor.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi Ağustos sayısında asırlardır Budistlerin katliamına maruz kalan Arakanlıları kapak konusu yaptı. Araştırmacı Yazar Ekrem Saltık 'Kendi Vatanında Mülteci Arakan'ın Gözyaşları' başlıklı yazısında Arakan'ın tarihini ele aldı. Arakanlıların ne zaman İslamiyet'i tercih ettiklerini, hangi sorunlarla karşılaştıklarını anlattı.

Osmanlı Arşiv Uzmanı Kasım Hızlı ise 'Anadolu Arakan'ın Neresine Düşer' başlıklı yazısında Arakanlı Müslümanların gerek Hicaz Demiryolu'nun yapımında gerekse Balkan Savaşları esnasında yaptıkları yardımları arşiv belgeleriyle açıkladı.

Derginin Ağustos sayısında ayrıca Hüseyin Şen'in 'Mısır'ın Tavuk Fabrikaları', Ömer Faruk Yılmaz'ın 'Yeşil Altın Çay', Yasin Özkan'ın 'Paylaşılamayan Topraklar Bosna-Hersek ve Alsas-Loren', Ebul Faruk Önal'ın 'Padişaha Ait Vesikalardan Beraat', Veysel Sekmen'in 'İtalya'da Üç Yüz Yıllık Türk Köyü' ve Doç. Dr. Hüseyin Muşmal'ın 'Anadolu'nun İlk Arkeoloji Müzesi' başlıklı yazıları yayınlandı.


'Tecrübe Konuşuyor' köşesinde bu ay ömrünü Osmanlı Arşivi'ne adamış Prof. Dr. Atilla Çetin'le yapılan mülakata yer verildi. Geçen ay vefat eden Prof. Dr. Çetin'in Osman Doğan ve Soner Demirsoy'a verdiği son mülakatı genç tarihçiler için önemli.

Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nin Ağustos sayısının yanında Bilim ve Teknoloji Serisi'nin 9.su 'İdrîsî' kitapçığı okurlara hediye ediliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Arakan katliamının tarihi 1700'lere dayanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER