Arap Dışişleri Bakanları Filistin için acil toplandı

Arap Dışişleri Bakanları Filistin için acil toplandı

Arap ülkeleri Dışişleri Bakanları Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) çağrısı üzerine Filistin gündemi ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da acil olarak toplandı.

Başkent Riyad'da bir otelde düzenlenen toplantıya BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan başkanlık etti. Toplantıda 'İsrail'in Filistin halkına ve kutsal yerlere yaptığı saldırılarının' ele alındığı belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BAE Dışişleri Bakanı Al Nahyan, "Bugün bu cinayetlerin ve ihlallerin durdurulması için yapılması gerekenler konusunda bir karar almak için toplanıyoruz. Filistin'deki değerlerimizi ve evlatlarımızı bu ırkçı saldırılardan korumak için ciddi bir duruş göstermemiz gerektirir. Bu, cinayetler karşısında uluslararası toplumu sorumluluk almaya itecektir." dedi.

Toplantıda ayrıca, İsrail'in Filistin topraklarına ve halkına saldırılarının şiddetin artmasına neden olduğu belirtildi. Öncelikli sorumluluğun İsrail'e düştüğünü belirten BAE Dışişleri Bakanı ve oturum başkanı Al Nahyan şunları söyledi: "İsrail ve İsrailli yerleşimciler tarafından işlenen iğrenç suçlar hakkında, hukuki ve cezai sorumluluktan kaçmamaları gerektiğini vurguluyoruz. Bu suçlardan dolayı bütün sorumluluğu onlara yüklüyoruz. Bu savaş suçudur ve bu suçu işleyen herkesin uluslararası adalet karşısına çıkarılması gerekir."

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Al Maliki ise toplantıda yaptığı konuşmada 'İsrail'in Filistin halkına ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere diğer kutsallara yapılan saldırılar' hakkında bakanları bilgilendirdi.

Al Maliki, Filistin halkının ve Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın işgal güçleri, yerleşimciler tarafından şiddetli saldırılara maruz kaldığına dikkat çekti. Filistin Dışişleri Bakanı, saldırıların 'bölgeyi Yahudileştirerek İsrail kontrolü altına alarak bölmek' hedefini taşıdığını aktardı.

Toplantıda Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının yanı sıra Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile yardımcısı hazır bulundu.

Arap Dışişleri Bakanları toplantının ardından Güney Amerika ülkeleri Dışişleri Bakanları ile bir araya geldi. Yarın ise Güney Amerika ile Arap ülkeleri liderleri Riyad'da görüşecek. CİHAN
<< Önceki Haber Arap Dışişleri Bakanları Filistin için acil toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER