Arap-Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'nde 'Riyad Deklarasyonu' açıklandı

Arap-Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'nde 'Riyad Deklarasyonu' açıklandı

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 4. Arap-Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi bugün tamamlandı. Zirvenin sonunda alınan kararlar "Riyad Deklarasyonu" adı altında açıklandı.

Kral Abdulaziz Kongre Sarayı'nda gerçekleşen zirve sonunda yayınlanan deklarasyonda Filistin konusunda adil ve genel bir barışın sağlanması ön plana çıktı. Deklarasyonda, her şekli lanetlenen terörün herhangi bir din, ırk veya kültürle bağlantılı olarak gösterilmesi reddedildi.

Deklarasyonda IŞİD'in Irak'taki terör eylemleri kınandı. Suriye'nin birlik ve egemenliğinin yanında olunduğu ve krizin barışçıl yolla çözümü için kararlılıkla devam edileceği belirtildi.

Yemen'in güvenliği ve toprak bütünlüğüne bağlı kalınacağına dikkat çekilen deklerasyonda, Yemenli tüm tarafların Milli Diyalog Konferansı'nda alınan kararlara saygı göstermeleri çağrısı yapıldı. İran'dan Birleşik Arap Emirlikleri'nin adaları için sorunun diyalog ve barışçıl bir yolla çözülmesi isteğine cevap verilmesi çağrısında bulunuldu. Ayrıca aynı çağrı İngiltere ve Arjantin arasında ihtilaf konusu olan adalar için yapıldı.

Riyad Deklarasyonu'nda ayrıca, silahlanma yarışından bir an önce vazgeçilmesi ve dünyanın kimyasal silahlardan arındırılması çağrısı yapıldı. Suudi Arabistan ise desteklediği uluslararası terörle mücadele merkezinin kurulmasını memnuniyetle karşılandı. Arap ülkelerinin içişlerine de bir başka ülke tarafından müdahale edilmemesi istendi.

Arap ile Güney Amerika ülkeleri arasında deniz ve hava taşımacılığı için özel şirketlerin kurulması, işadamlarının iki tarafta yapacakları yatırımlar için teşvik edilmesi istendi. İki taraf arasındaki ekonomik işbirliğinin 50 milyar dolara çıkarılması hedeflendi.

Gelecek "5. Arap-Güney Amerika Ülkeleri" zirvesinin Venezuela'da yapılması kararlaştırıldı.

Daha Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubayr, Arap Birliği Genel Sekreteri ve Brezilya Dışişleri Bakanı bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Selman, bugün zirveye katılan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro başta olmak üzere ile bazı liderlerle ikili temaslarda bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Arap-Güney Amerika Ülkeleri Zirvesi'nde 'Riyad Deklarasyonu'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER