Arılardaki bal verimi arıotu bahçeleri ile artırılacak


Hatay'da arılar için önemli besin kaynaklarının başında yer alan arı otu bitkisi ekildi. Bu şekilde verimin artırılması hedefleniyor.

Hatay Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün girişimleri ile oluşturulan arı otu bitkisi bahçesine incelemelerde bulunan İl Müdürü Aydın Tüfekçi bal üretiminde verimi artıracaklarını söyledi. Arı yetiştiriciliğinin ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay'ın da arı yetiştiriciliğinde önde gelen iller arasında olduğunu söyledi. Bal üreticilerinin daha kaliteli ve daha yüksek verim elde etmeleri için açılan kursa katılan kursiyerlere, arı ırkları, koloni bireyleri ve düzeni, mevsimsel bakım ve kışlatma, bal üretimi, arı ürünlerinin üretimi, ballı bitkiler ve gezginci arıcılık, ana arı yetiştiriciliği ve arı sağlığı konularında, hem teorik hem uygulamalı olarak eğitimler verildiğini hatırlatan Tüfekçi, "Arı otu bitkisi yetiştiriciliği konusunda olumlu bir başlangıç oldu. Arı otunun yaygınlaşması ile arıcılarımız gezgincilikten, arılarımız tarım ilaçlarının zararlarından kurtulmuş olacaktır." dedi.

Serbest Tarım Danışmanı Mutia Açık ise demonstrasyon amaçlı yetiştirilen arı otunun arılar tarafından kullanılmaya başlandığını, hava durumuna göre 30 güne kadar açık kalan çiçekleri ile özellikle geçiş dönemlerinde, bahar başlangıç ve bitişlerinden arılar için mükemmel bir besin kaynağı oluşturacak olan arı otunun yaygınlaştırılması için çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Açık, "1 dekar arı otu tarlası kuvvetli 2 kovanı besleyebilir. Ayrıca 1 dekar arı otu tarlasından ortalama 60 ile 70 kg çok kaliteli bal alınabilir ve böylece arıların kilometrelerce yol katetmeden, yorulmadan tarlaya yakın konulan kovanlar sayesinde daha bol polen ve nektar taşıyarak balın kalitesiyle birlikte verimini de en az üç kat artar." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Arılardaki bal verimi arıotu bahçeleri ile artırılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER