Artvin Kalesi çalışmalarında sona gelindi

Artvin Kalesi çalışmalarında sona gelindi

Artvin Valiliği, yaklaşık 2 yıl önce turizme kazandırılacağını açıkladığı Artvin Kalesi'nde çalışmaların hızlandırıldığını açıkladı.

Herkesin bir an önce bitmesini beklediği çalışmalarla ilgili olarak Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Kemal Cirit'in başkanlığında Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlenen kurul toplantısına, Vali Yardımcıları Önder Coşğun, Mutlu Almalı ile Ali Doğan, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş ile kurul üyeleri katıldı.

Yüklenici firma adına Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar ve Proje Müellifi Ömer Tavacıoğlu, hazırladığı Artvin Kalesinin projesini slayt sunumu eşliğinde kurul üyelerine tanıttı. Yaklaşık bir sat süren toplantının ardından Vali Cirit ile kurul üyeleri Artvin Kalesi'ne giderek yerinde incelemelerde bulundu. Artvin Valisi Kemal Cirit, burada yaptığı açıklamada, "Ziyaretçiler ilimizi sadece doğası için ziyaret etmez. Artvin gerçekten muhteşem görsele ve muhteşem bir doğaya sahip. Aynı zamanda tarihsel bir bütünlük de arz ediyor. Bin yıllık geçmişi olan bir kalenin turizme kazandırılmasını ve kültürsel değer olarak ortaya çıkmasını amaçlamaktayız. Onun için Artvin eğer bir turizm kenti olacaksa bu tür eserlerin öne çıkması şarttır. Sadece burası değil Şavşat Kalesi'nde devam eden kazı çalışmaları bu yıl içerisinde tamamlanacak. Ardından restorasyon çalışması başlayacak. Ardanuç'ta Gevhernik Kalesi'nde de bir çalışma içerisine girdik. Burada bir turizm alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Yani bütün görsellerin kültürel değerlerle birlikte anlam kazanacağını düşündüğümüz için Artvin Kalesi'nin öne çıkmasını arzu etmekteyiz." diye konuştu.

Bu proje kent için çok büyük kazanç olacak diyen Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, "Kaleyi ziyarete gelenlerin rahatlıkla oturup dinlenebileceği ve Çoruh Vadisi ile kentin giriş kısmının manzarasını seyredebileceği alanlar oluşturulacak. Ziyaretçiler aynı zamanda burada dinlenirken bir şeyler yiyebileceği ve içebileceği mekanlar oluşturmayı planlıyoruz. Yaklaşık bir yıl içerisinde tamamlanmasını planladığımız kale restorasyon çalışmalarıyla birlikte Artvin'in en çok ziyaret edileceği kültürel alan olacağını ümit ediyorum." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Artvin Kalesi çalışmalarında sona gelindi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER