Atambayev: Cumhurbaşkanının yetkileri azaltılmalı


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atamabayev, parlamentonun (Cogorku Keneş) bugünkü oturumunda konuştu. Kırgız lider, meclis tarafından yeninden başbakan olarak seçilen Temir Sariyev ve Bakanlar Kurulu üyelerinin yemin törenine katıldı. Yemin töreninden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Atambayev, önemli açıklamalarda bulundu. Atambayev, Cumhurbaşkanı makamının yetkilerinin fazla olduğunu anayasa değişikliğiyle bu yetkilerin azaltılması gerektiğini ifade etti. "Biz, parlamenter ve cumhurbaşkanlığı sistemi ikileminde kaldık. Cumhurbaşkanının yetkilerini azaltarak, parlamenter sisteme tamamen geçmemiz lazım. Aksi halde, gelecekte bu durum bazı kötü sonuçları getirebilir." ifadelerini kullandı.

Kırgızistan'ın gelişmesi için uzun vadeli strateji planının geliştirilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı, "Son 5 yılda ülkemizde yoksullukla mücadelede ve vatandaşlarımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesinde önemli gelişmeler yaşandı. Biz buna, 2013-2107 Milli İstikrar Kalkınma Stratejisi planı çerçevesinde başardık. Kırgızistan şu anda kritik bir eşikten geçiyor. Artık 5 senelik değil, önümüzdeki 10 seneyi kapsayacak strateji planımızı geliştirmemiz lazım." dedi.

Milletvekillerine son 10 sene içinde ülkede iki devrimin ve etnik çatışmaların yaşandığını hatırlatan Atambayev, Kırgızistan'da barış ve istikrarı tehlikeye sokacak gelişmelere hassas olmalarını istedi.

Muhalefetin her zaman gerekli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, koalisyonun ve muhalefetin birlikte ülke demokrasisi için çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Kırgızistan'da 4 Ekim'de gerçekleşen parlamento seçimlerde, 120 sandalyeli Cogorku Keneş'e 6 parti girmeye hak kazanmıştı. Cumhurbaşkanı Atambayev'in kurucusu olduğu Sosyal Demokratlar Partisi 38, ana muhalefet Respublika-Ata Curt Partisi 28, Kırgızistan Partisi 18, Önügüü-Progress Partisi 13, Bir Bol Partisi 12 ve Ata-Meken Partisi 11 milletvekili çıkarmıştı.


CİHAN
<< Önceki Haber Atambayev: Cumhurbaşkanının yetkileri azaltılmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER