Avrupa'nın en büyük basın yayın kuruluşundan açıklama


Alman Gazeteciler Birliği (DJV) İstanbul'da bir mahkeme kararıyla Türkiye'nin en yüksek tirajlı gazetesi Zaman'a kayyım atanmasını sert bir dille eleştirdi.

"Böylece Türkiye'de basın özgürlüğü tamamen yok ediliyor." diyen DJV Başkanı Frank Überall, kayyım ile gazetenin yayın içeriğine sansürün kaçınılmaz olacağını belirtti.

Kararın endişe verici olduğunu vurgulayan Überall, "Türkiye'de muhalif gazetecilere taciz, sindirme ve takip edilme şeklinde zulüm yapılması zaten uzun süredir gündemi meşgul ediyor. Zaman Gazetesi'ne kayyım atanmasının yanında Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet'ten Can Dündar ve Erdem Gül'ün yeniden tutuklanmasını talep etmesi son derece endişe vericidir." dedi.

"AB SUSMAMALI"

Yeşiller Hamburg Federal Milletvekili Manuel Sarrazin ise "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2015 raporuna göre AB adayı Türkiye'nın basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149. sırada bulunması derin utanç vericidir." dedi.

Zaman'a kayyım atanmasıyla birlikte AK Parti hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın özgürlüğünü giderek daha fazla kısıtlamak istediğini gösterdiğini kaydeden Sarrazin, "Can Dündar'ın tutuklanması, IMC TV gibi kanalların Türksat'tan atılmasıve Zaman gazetesine kayyım atanması basın özgürlüğünün Türkiye'de endişe verici boyutta olduğunu göstermektedir. Avrupa Birliği, mülteci krizine rağmen aktüel gelişmelere karşı susmamalıdır. Basın özgürlüğü ve kuvvetler ayrılığı gibi AB'nin temel ilkelerinden biridir. Can Dündar'ı tahliye eden Anayasa Mahkemesi kararını Erdoğan'ın 'tanımıyorum' demesi AB değerleri ile bağdaşmıyor. Bunun AB'nin üyelik müzakereleri sırasında Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok net bir şekilde söylemesi gerekir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Avrupa'nın en büyük basın yayın kuruluşundan açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER