Avukat Polat: Bünyan'da hukuk garabeti yaşandı


Avukat Metin Polat, Bünyan'da 14 yaşındaki çocuğun Cumhurbaşkanı'na hakaret iddiasıyla tutuklanma talebinde bulunulmasına tepki gösterdi. Polat, Bünyan'da hukuk garabeti yaşandığını söyledi. Avukat Polat, savcının isnat edilen suçla ilgili olarak 5 yıl cezayı gerektirmediğini, çocuğun 15 yaşından gün almadığını bilmesine rağmen mahkemeye tutuklama talebiyle sevk etmesinin hukuk adına üzüntü verici olduğunu dile getirdi.

Kayseri'nin Bünyan ilçesinde Cumhurbaşkanı'na sosyal medyadaki kişisel hesabından hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan ve bir gece nezarette bekletilen 14 yaşındaki A.E., savcının tutuklama talebiyle sevk ettiği mahkeme tarafından yaşının küçük olması nedeniyle serbest bırakıldı.

Yaşanan süreci anlatan A.E.'nin avukatı Metin Polat, Bünyan ilçesinde yaşananların hukuk adına bir garabet olduğunu ifade etti. Avukat Polat, şu bilgileri verdi: "Dün saat 16.00 gibi polis çocuğu internet kafe önünden almış. Daha sonra beni teyzesi aradı ve durumu izah ederek davaya bakmamı istediler. Benden ilçeye gittim. Saat 20.00 sıralarında nezarethanede idi. Polisten rica ettik ve nezarethaneye gittik. Nezarethanenin çok karanlık olduğunu ve çocuk ışığı görünce gözlerini ovuşturarak sevindiğini gördüm. Çocuk henüz 14 yaşında. Polislerle görüştüm. Ne yapılacağını sordum ve ertesi gün savcılığa sevk edileceğini ve ifade alınacağını belirttiler."

Avukat Metin Polat, sabah saatlerinde adliyeye gittiğini aktararak, "Burada savcı ile görüştük ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edeceğini söyledi ve sevk edildi. Mahkemeye çıktı ve burada çocuğun yaşının 15'inden düşük olduğu, öğrenci olduğunu, kaçma ihtimalinin olmadığını ve bu nedenle tutuklanamayacağını hükmetti. Mahkeme Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan en fazla 1 ila 4 yıl arasında ceza alabileceği, velev ki çocuk ceza alsa bile tutuklanmayı gerektirmeyecek sebepler olduğu ifade edildi. Kaldı ki çocuk tutuklansa, Kayseri ilinde çocuklar için cezaevi bulunmuyor ve Ankara'ya nakledilecekti. Bu da çocuğun toplumdan uzaklaşması ve manevi anlamda büyük bir yıkım yaşayacağını ifade ettik." diye konuştu.

Mahkemede çocuğun yaşı ile ilgili sorunun gündeme geldiğini anlatan Avukat Metin Polat, şunları anlattı; "15 yaşından gün almadığı için 14 yaşında olması nedeniyle tutuklama yasağı gündeme geldi. Tutuklama yasağı nedeniyle çocuk tutuklanamadı. Burada hukuk garabeti var. Sayın savcı burada 14 yaşındaki çocuğun tutuklanamayacağını bilmeliydi. Bu yönde tutuklama talebiyle sevk etmemeliydi. Çocuk tutuklanma talebi üzerine korktu. Yüzünü korku yansıdı. Ailesi korktu. Tutuklanmayacağını öğrenince büyük sevinç yaşadı. Bu gibi şeyler savcının denetiminden geçmesi gerekir. Ön görmesi gerekir. Mahkemeye sevk etmeden bu hassasiyetleri bilmesi gerekir, hukuk adına garabet yaşandı."

Avukat Metin Polat, 5 yılı aşmayan suçlarla ilgili isnat edilen suçlarda 15 yaşından gün almamış çocukların tutuklanamayacağı kanunlar da yer aldığını ifade etti. Polat, "Savcı eğer bu durumu bile bile sevk ediyorsa burada medyadan Cumhurbaşkanı'na hakaretten dolayı insanların mahkemeye sevk edilmesi ve tutuklanması gerektiğini duyduğu için yapmıştır. Eğer bilmiyorsa da bu savcı içinde çok büyük bir yanlış. İnsanlar savcılardan, hakimlerden, mahkemelerden adalet bekliyor. Bugün bir şans yaşadık. Hakim hanım bunu gözünden kaçırmadı ve çocuk bugün tutuklanmadı. Eğer hakim hanımda gözden kaçırsaydı hukuk adına, adalet adına kötü olacaktı." dedi.

A.E.'nin isnat edilen suçlamaları, paylaşımları kendisinin yapmadığını, suçlamaları kabul etmediğini anlatan Avukat, isnat edilen suç ve paylaşımla ilgili de gelen şehit sayısının fazla olması üzerine, şehitlerle ilgili paylaşımda Cumhurbaşkanı'na argovari kelimelerle hakaret edildiğini gördüklerini sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Avukat Polat: Bünyan'da hukuk garabeti yaşandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER