AYM, 12 Eylül sonrası kaybolan kişi için başvuruyu kabul etmedi


Anayasa Mahkemesi (AYM), 12 Eylül 1980 darbesi sonrası kaybolan ve bir daha kendisinden haber alınmayan Nurettin Yedigöl'ün ailesinin yaptığı bireysel başvuruyu zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez buldu.

12 Eylül 1980 askeri müdahalesi sonrası İstanbul'da yaşayan Nurettin Yedigöl'den 1981'de kaybolduktan sonra haber alınamadı. Son olarak Kağıthane'de bir düğün merasimde görüldüğü iddia edilen Nurettin Yedigöl'ün emniyete götürüldüğü öne sürüldü. Resmi makamlarca doğrulanmayan bu olayın üzerine Nurettin Yedigöl'ün ailesi çocuklarına işkence yapıldığını ve sonradan ortadan kaybolduğunu belirterek yetkili makamlara başvuruda bulundu. Konu ile ilgili 3 soruşturma yürütüldü ve tamamında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Nurettin Yedigöl'ün ailesinin kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin verilen karara yapılan itiraz da reddedildi. Bunun üzerine etkili soruşturma yapılmadığını ileri süren aile AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM BİREYSEL BAŞVURULARIN İNCELENMEYE BAŞLANDIĞI TARİHE GEREKÇE GÖSTERDİ

Başvuruyu değerlendiren AYM, zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez buldu. AYM, başvuruya ilişkin gerekçeli kararında ise şu ifadelere yer verdi: "Daha önce başvurulduğu ve reddedildiği için başarılı olunamayacağı belli olan başvuru yoluna yeni bir delil ileri sürmeksizin bireysel başvuruların incelenmeye başlandığı tarih olarak belirlenen 23 Eylül 2012'den sonra tekrar başvurulması sonucu verilen ret kararı üzerine yapılan bireysel başvurunun AYM'nın zaman bakımından yetkisi kapsamında olduğunun kabul edilmesi mümkün değildir.

Bireysel başvuruların incelenmeye başlandığı tarih olarak belirlenen 23 Eylül 2012'den önce kesilen bir karara ilişkin aynı doğrultuda yapılan yeni şikayetlerin bireysel başvuru hakkı doğurmayacağı anlaşıldığından başvurunun diğer kabul edilebilirlik şartları yönünden incelenmeksizin zaman bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir."
CİHAN
<< Önceki Haber AYM, 12 Eylül sonrası kaybolan kişi için başvuruyu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER