AYM'nin 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu' kararı


Anayasa Mahkemesi (AYM) 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali talebiyle açılan davayı karara bağladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda AYM, kanunda yer alan sendikal tazminatın iş sözleşmesinin feshi nedeni dışında uygulanabileceği ve sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi hâlinde işçinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre dava açma hakkına sahip olduğuna yönelik düzenlemeler ile bankacılık hizmetlerinde ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı öngören düzenlemeleri iptal etti.

Mahkeme ayrıca, toplu iş sözleşmesi imzalayabilmek için iş yeri ve işletme baraj sistemleri öngörülmesinin iptali talebi ile toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması hâlinde işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla yapılan grevin kanuni grev, bu şartlar gerçekleşmeden yapılacak grevin ise kanun dışı olacağını öngören düzenlemelerin iptali taleplerini ise reddetti.
CİHAN
<< Önceki Haber AYM'nin 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu' kararı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER