Ayna, ilgiyle izlenen Panama bölümünün ikincisiyle geliyor!

Bu hafta Ayna’nın Orta Amerika ülkesi Panama’daki yolculuğu farklı konularla devam ediyor.

Ayna, ilgiyle izlenen Panama bölümünün ikincisiyle geliyor!

Meşhur Panama şapkaları aslında Ekvador’dan geliyor

Panama şehir turumuzda tamamen koruma altında tutulan eski şehir Casco Viejo’yu geziyoruz.  Turistler için hediyelik eşyaların satıldığı bölüme geliyoruz. Meşhur Panama şapkaları tezgahta sıralanmış. Buralara kadar gelmişken biz de bu şapkalardan almadan gitmeyelim diyoruz. Dünyaca ün yapmış el yapımı Panama şapkaları aslında Ekvador’dan geliyor. Peki Ekvador şapkaları nasıl Panama’da ün yapmış? Bu ilginç hikayenin cevabını  Ayna’da izleyeceksiniz.



Bu kadar küçük bir enstrüman daha önce hiç görmediniz!

Eski şehir turumuzda Guna Yala yerlilerine ait enstrümanların satıldığı tezgahtayız.  Topraktan yapılma ilginç enstrümanın ismi evgarinas. Bu enstrümanı ilginç kılan ise çok küçük boyutlarda olmasına rağmen  çok güzel ses çıkması. İşte daha önce hiç görmediğiniz küçücük enstrüman evgarinastan çok şaşıracağınız bir müzik dinletisi geliyor ekranlarınıza.  

Tuvallere resim yapıldığını görmüştük ama peki ya kuş tüyüne?

Hediyelik eşyaların satıldığı açık hava pazarında çok ilginç bir tezgaha geliyoruz yine. Ressam papağan, baykuş, kertenkele gibi değişik hayvan figürlerini kuş tüyünün üzerine resmediyor. Çok ince bir çalışma gerektiren bu sanatı 15 yıldır yapıyor sanatçı. Tabi fiyatları da tüylerin büyüklüklerine göre değişiyor. Panama yerlilerinin yaşattığı bu sanat türünü çok seveceksiniz.  Sadece bir kuş tüyü deyip geçmeyin, kuş tüyüne de resim yapıldığını buralarda görmüş olduk.

Okyanusları birleştiren kanal Panama Kanalı

Başkent Panama City’den yola çıkıyor ve Colon şehrine geliyoruz. Daha çok Afrika kökenli Panamalıların yaşadığı şehirde ilk dikkatimizi çekense evlerin balkonlarına bile yapılan demir parmaklıklar. Panama City’de kanalın Büyük Okyanusa açılan kapısını görüntülemiştik. Colon şehrinde ise Karayipler Denizine açılan kapısını görüntülüyoruz. Dünyanın mühendislik harikalarından Panama Kanalında gemilerin havuzlar vasıtasıyla  deniz seviyesine indirilmesi ve Karayipler denizine ve oradan da Atlas Okyanusuna açılması Ayna’da…

Panama City’de çok ilginç bir ölçer gördük

Panama konum itibariyle güneş ışınlarının dik geldiği bir ülke. Hatta öğle saatlerinde güneşin ultraviyole ışınları insanlara çok zararlı hale gelebiliyor. İşte halkı güneş ışınlarının tehlikesi ile ilgili bilgilendirmek için sahil kenarına konulan bir ultraviyole ölçer ile karşılaşıyoruz. Peki bu ultraviyole ölçer nasıl çalışıyor? Cevabı Ayna’da…


<< Önceki Haber Ayna, ilgiyle izlenen Panama bölümünün ikincisiyle geliyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER